Partij voor de Vrijheid (PVV)

Nederlands uitzetbeleid een wassen neus - Kamervragen donderdag 16 april 2009
Vragen van het lid Fritsma (PVV) aan de staatssecretaris van Justitie over het bericht dat het Nederlandse uitzetbeleid een wassen neus is.


1.
Bent u bekend met de berichten "Uitzetbeleid wassen neus" (*) en "Een vijfde uitzettingen illegalen gaat niet door" (**)?


2.
Hoe beoordeelt u het dat de voorzitter van de Commissie Integraal Toezicht Terugkeer (CITT) stelt dat de eerder bekendgemaakte terugkeercijfers over 2008 nuance behoeven omdat enkele duizenden vreemdelingen al bij de grens door de Marechaussee zijn tegengehouden en dat er in die gevallen dus geen sprake is van terugkeer of vertrek?


3.
Hoe verhoudt de uitspraak van de voorzitter van de CITT zich met het op 13 maart 2009 uitgebrachte persbericht waarin werd gesteld dat in 2008 in totaal ongeveer 10.000 vreemdelingen uit Nederland zijn vertrokken?


4.
Deelt u de mening dat het gemelde aantal vertrokken vreemdelingen van 10.000 een te rooskleurig beeld schetst van het terugkeerbeleid en zelfs misleidend is omdat dit dus kennelijk ook personen betreft die bij de grens zijn tegengehouden? Zo neen, waarom niet?

(*) "De Telegraaf" d.d. 9 april 2009
(**) "Trouw" d.d. 8 april 2009