Genomineerden innovatieprijs politie bekend

De jury van de Politie innovatie Prijs heeft drie projecten genomineerd voor de prijs voor vernieuwende ideeën met een bewezen effect op het werk van de politie. Daarnaast zijn er drie genomineerden voor de aanmoedigingsprijs, bedoeld voor ideeën die het verdienen verder uitgewerkt te worden. De Politie innovatie Prijs is 35.000 euro, de aanmoedigingsprijs is 5.000 euro. De prijzen worden op 23 april uitgereikt door minister Ter Horst (Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties).

De genomineerden voor de Politie innovatieprijs Prijs zijn:
- De politie Kennemerland met het idee dat ondernemers die commerciële pornosites op internet aanbieden, door omkering van de bewijslast zelf zouden moeten aantonen dat de personen op foto's, filmpjes en achter een sekswebcam 18 jaar of ouder zijn. Zij zouden zich dan dus niet kunnen beroepen op onwetendheid.
- De politie Hollands Midden met projecten waarbij gebruik wordt gemaakt van nieuwe media. Enerzijds door beelden van overvallen en inbraken op YouTube te zetten met het oog op herkenning van de daders, anderzijds door teruggevonden gestolen goederen op internet (www.isditvanjou.nl) te zetten zodat de eigenaren hun spullen terug kunnen krijgen.
- De politieregio Utrecht met het project om bij verkrachtingen aan de hand van kenmerken van de zaak goede voorspellingen te doen over de dader. Hierdoor kan de recherche sneller in de juiste richting zoeken. Het model hiervoor is ontwikkeld samen met het Korps Landelijke Politiediensten (KLPD) en de Politieacademie op basis van 271 oude verkrachtingszaken.

De genomineerden voor de aanmoedigingsprijs:

- De politie Rotterdam-Rijnmond voor het idee 'BlueTube', om videobeelden (door de politie geproduceerd, door anderen aangeboden of in beslag genomen) digitaal op te slaan in een gecontroleerde virtuele omgeving à la YouTube. Op deze manier zijn de beelden beter beschikbaar en gemakkelijker te analyseren en uit te wisselen.
- De politie Rotterdam-Rijnmond voor het idee om in een politieauto bij het benaderen van gevaarlijke verdachten met één druk op de knop allerlei zaken in werking te zetten: zwaailicht, stoptekens, groot licht, alarmlichten, zoeklicht en de bediening van de luidspreker. Daardoor houdt de politie beide handen vrij voor het vuurwapen.
- De politie Amsterdam-Amstelland voor het idee om politiemensen die op een melding af gaan, vanuit de meldkamer door een centrale groep analisten van allerlei achtergrondinformatie te voorzien, bijvoorbeeld eerdere meldingen op hetzelfde adres of over dezelfde persoon. Bovendien kunnen de analisten ook zorgen voor de administratieve afhandeling van de melding, waardoor er meer politie op straat beschikbaar blijft.

Noot voor redacties (