ABVAKABO FNV

Eerste informatiebijeenkomst sociaal akkoord

Deze week zijn de informatiebijeenkomsten gestart met betrekking tot het bereikte sociaal akkoord.
Ik zelf was afgelopen dinsdagavond in Utrecht. Ongeveer 25 mensen waren aanwezig. Samen met Toon Wennekes van FNV Bondgenoten heb ik een uitgebreide toelichting verzorgd op het sociaal akkoord en daarna vond er een discussie plaats.

Er waren leden van onze bond, van Bondgenoten, Bouw en de ANBO. Lang hebben we stil gestaan bij de deeltijd WW en wat het betekent als jouw werkgever gebruik maakt van de deeltijd-WW. Voor het gedeelte dat je in de WW zit moet je door je werkgever verder geschoold worden om goed inzetbaar te blijven voor de arbeidsmarkt. Er waren leden waar de werkgever dit begrip wel erg ruim opvatte.

Ook kregen we een uitgebreide discussie over de AOW leeftijd. Niet iedereen was tegen verhoging van de AOW leeftijd, al was het maar dat de vergrijzing de komende jaren een hogere arbeidsparticipatie noodzakelijk maakt. Al gauw kregen we een debat tussen `jong' en `oud'. Een van de aanwezigen uit de Bouw hield een fel betoog dat hij op zijn veertiende was gaan werken en vroeg de ambtenaar van het RIVM hoe oud hij was toen hij ging werken.

Deze discussie zette zich na afloop van de bijeenkomst nog door, overigens allemaal in een goede stemming. De bijeenkomst was prima, de opkomst vond ik zelf wel erg matig. Ik hoop van harte dat de overige bijeenkomsten beter bezocht worden.

Maar het allerbelangrijkste is dat mensen gaan stemmen en gebruik maken van het feit dat de FNV als enige vakcentrale een referendum over het sociaal akkoord organiseert.