Gemeente Lisse

College kiest voor fusie met vijf gemeenten

Het college wil graag verder onderzoeken wat de mogelijkheden zijn voor een fusie tussen de gemeente Lisse, Hillegom, Noordwijkerhout, Noordwijk en Teylingen.

Op welke termijn een fusie een feit kan zijn is nog niet duidelijk. Wel zal dit enkele jaren duren.

Ernst & Young heeft in opdracht van de gemeenten Hillegom en Lisse een onderzoek gedaan naar de mogelijkheden van een fusie. Uit dit onderzoek blijkt dat de meeste winst behaald wordt bij een fusie tussen de vijf gemeenten. Het college van Lisse wil deze optie dan ook graag verder onderzoeken.

Verregaande samenwerking

Ernst & Young heeft ook een onderzoek gedaan naar de mogelijkheden van een verregaande samenwerking tussen Hillegom, Lisse en Noordwijkerhout. Ook uit dit onderzoek blijkt een verregaande samenwerking tussen de vijf gemeenten de grootste voordelen te hebben. Het college heeft niet voor deze optie gekozen.

Fusie tussen vijf gemeenten

Een bredere fusie tussen Hillegom, Lisse, Noordwijkerhout, Noordwijk en Teylingen biedt volgens Ernst & Young de meeste voordelen. Met name zou de bestuurlijke positie in de regio veranderen van volgend naar leidend.

Vervolg

De colleges van Hillegom, Lisse en Noordwijkerhout zien graag dat de drie gemeenteraden voor het zomerreces een besluit nemen over de weg die ingeslagen gaat worden. Op 14 april vindt een bespreking met de colleges van Noordwijk en Teylingen plaats.
De ondernemingsraden wordt gevraagd begin mei advies uit te brengen.