Tekst Onderhandelaarsakkoord CAO Kinderopvang 2009 - 2010

16/04/2009 11:42

FCB Dienstverlenen in Arbeidsmarktvraagstukken

Met trots presenteren CAO-partijen in de branche Kinderopvang hun onderhandelaarsakkoord CAO Kinderopvang 2009 - 2010.

MOgroep Kinderopvang, de Branchevereniging Ondernemers in de Kinderopvang, ABVAKABO FNV, CNV Publieke Zaak en vakbond De Unie zijn tot afspraken gekomen vervat in het onderhandelaarsakkoord. Voor bijna 75.000 werknemers is er nu een CAO met een looptijd tot 1 mei 2010.

De belangrijkste afspraken uit het akkoord zijn:


- Een loonstijging per 1 mei 2009 met 1,0% en per 1 januari 2010 met 0,5%.


- Dat van de resultaatafhankelijke eindejaarsuitkering in 2009 1,5% gegarandeerd wordt uitbetaald.


- Het vervallen van de jeugdschalen.


- Handhaven van de huidige pensioenpremieverdeling en daarnaast de volledige betaling van de WGA-premie door werkgevers.


- Indexatieafspraken voor de vergoedingen zoals in de CAO opgenomen in de standaardregelingen.


- Voor de invoering van het verlofbudget komt meer informatiemateriaal en handreikingen, ook in combinatie met levensfasebewust personeelsbeleid.


- Tevens zijn er specifieke afspraken gemaakt voor werkgevers aangesloten bij BKN, waaronder een eenmalige uitkering van E 250 ter compensatie van de in deze periode nog verschillende arbeidsvoorwaarden.


- In een denktank zullen CAO-partijen gezamenlijk ontwikkelingen en innovaties in de branche monitoren, om daar vervolgens adequaat op in te kunnen spelen.


- Belangrijk vinden partijen het monitoren van de recessie en eventuele vraaguitval in relatie tot de blijvende behoefte in de branche aan gekwalificeerd personeel.


- Partijen streven ernaar om voor een volgende CAO-periode tijdig te starten met het CAO-overleg, zodat dit vroegtijdig kan leiden tot helderheid over de tarieven.

Het gehele onderhandelaarsakkoord is te vinden op de websites van de vijf CAO-partijen en wordt in de komende periode aan de achterbannen voorgelegd.

Bij dit persbericht is een bijlage zichtbaar op www.perssupport.nl