Ecbo viert oprichting met landelijke conferentie

16/04/2009 11:51

ecbo

P E R S B E R I C H T

Amsterdam/Den Bosch, 16 april 2009

Expertise-uitwisseling in beroepsonderwijs naar hoger plan

Het nieuwe expertisecentrum beroepsonderwijs (ecbo) moet de expertise-uitwisseling in het beroepsonderwijs naar een hoger plan tillen. De oprichting van ecbo werd op 8 april jl. gevierd met een drukbezochte openingsconferentie in het Auditorium van Hogeschool Domstad te Utrecht.

Ecbo bundelt krachten en inzichten van twee organisaties: het Max Goote Kenniscentrum van de Universiteit van Amsterdam en het Expertisecentrum van CINOP in 's-Hertogenbosch. Het nieuwe expertisecentrum heeft drie kerntaken: kennisontsluiting, kennisontwikkeling en kennisoverdracht. Eerste prioriteit is het ontwikkelen van een kennisinfrastructuur.

Sprekers uit binnen- én buitenland grepen de conferentie aan om het ecbo te feliciteren met haar oprichting. Frank Vandenbroecke, de Vlaamse minister voor Werk, Onderwijs en Vorming, noemde het expertisecentrum 'de start van een mooie ambitie'. In zijn lezing ging hij dieper in op de voorwaarden voor kansrijk professioneel onderwijs. Zo moet het onderwijs worden afgestemd op de eisen van de arbeidsmarkt, moet er professioneel onderwijs worden aangeboden van hoog tot laag, moet de schooluitval omlaag en moet het onderwijs technisch uitstekend en van cultureel hoogstaand niveau zijn. Hierin moet 'een positief leerklimaat, met fierheid over het eigen kunnen' centraal staan.

'Een negatieve benadering werkt niet.' Dat beaamde ook bestuurslid Frida Hengeveld van de MBO Raad tijdens haar lezing. 'Als het gaat om voortijdig schoolverlaten, moeten we onze leerlingen positief benaderen en ze voldoende aandacht geven. Een goede relatie tussen docenten en leerlingen is de sleutel tot succes.'

Andere sprekers tijdens de conferentie waren voorzitter Paula Swenker van Colo en bijzonder hoogleraar beroepsonderwijs Sjoerd Karsten van de Universiteit van Amsterdam. Jeanette Noordijk, directeur BVE bij het ministerie van OCW, bracht namens staatssecretaris Van Bijsterveld van Onderwijs de gelukwensen voor ecbo over. Haar boodschap: 'Juist in tijden van crisis is onderzoek naar het fundament van de economie - want dat is het beroepsonderwijs - heel hard nodig. Koester dit initiatief en wees er zuinig op!'

De openingsconferentie kreeg nog meer luister door de uitreiking van de eerste publicaties uit de balans reeks van ecbo door directeur Marc van der Meer. De publicaties 'Werkt de markt voor bedrijfsgerelateerde scholing?' en 'Het glas vult zich' werden niet alleen uitgereikt aan de sprekers. Ook alle 150 aanwezigen kregen een exemplaar mee naar huis.

Noot: bovenstaande rapporten en een complete verslag zijn te downloaden op www.ecbo.nl.

E I N D E P E R S B E R I C H T





http://www.ecbo.nl




Colo, vereniging kenniscentra beroepsonderwijs bedrijfsleven