Prefab Dakopbouw biedt corporaties kansen

16/04/2009 11:51

Markteffect B.V.

Uit een landelijk onderzoek van Markteffect, gehouden onder woningcorporaties, blijkt dat prefab dakopbouwen corporaties kansen bieden als het gaat om het vergroten van de tevredenheid van haar gebruikers, het verbeteren van de diversiteit in bewonersgroepen, de herontwikkeling van wijken en binnenstedelijke gebieden en het duurzaam verbeteren van de woningvoorraad. Dit is de mening van de circa 100 corporaties die meewerkten aan het onderzoek. Deze kansen blijken het grootst voor corporaties in stedelijke provincies en grotere corporaties met veel kleine huizen en met veel platte daken.

Woninguitbreiding zonder grondkosten

Door het plaatsen van prefab dakopbouwen op bestaande woongebouwen en grondgebonden woningen, wordt de woning zonder grondkosten vergroot.

64% Van de corporaties verwacht dat huurders ook daadwerkelijk behoefte hebben aan een vergroting van de woning. Daarnaast verwacht 49% dat huurders die interesse ook hebben in combinatie met een verhoging van de huur en nog eens 52% ziet mogelijkheden dat huurders zelf kunnen kiezen of ze aan een dergelijk project meedoen. Toch wordt tot op heden door slechts een gering aantal corporaties een prefab dakopbouw toegepast. Van "onbekend maakt onbemind" is hier geen sprake. Een ruime meerderheid (76%) is bekend met het systeembouwproduct "dakopbouw". Wat is dan de oorzaak?

Vooroordelen

Uit het onderzoek blijkt dat vooral negatieve vooroordelen een grote rol spelen. Zo zou een dakopbouw niet onder architectuur gebouwd kunnen worden, worden vraagtekens geplaatst over de rentabiliteit van de investering en de technische kwaliteit. Vooral de aansluitingen van de oplossing. "Niet nodig", stelt directeur Paul Uppelschoten van Huybregts Systeembouw. Huybregts Systeembouw is onderdeel van VB Groep, een landelijke opererende onderneming op het gebied van Ontwikkelen, Bouwen en Beleggen en leverancier van innovatieve dakopbouwen. "De mogelijkheden van dakopbouwen zijn divers. Niet alleen qua afmeting en indeling maar ook in esthetisch opzicht en materialisatie. Onze dakopbouwen worden onder architectuur ontworpen. Zo is elke dakopbouw aan te passen bij bestaande bouw, sluit naadloos aan qua aansluitingen en verhoogt zowel het wooncomfort als het rendement van de woning aanzienlijk. Gelijktijdig met het optoppen is het uitvoeren van onderhoud of verbeteringen aan het gebouw, een geschikte gelegenheid om daarmee ook de levensduur van bestaande panden te verlengen."

Het onderzoek werd in maart 2009 telefonisch uitgevoerd door onderzoeksbureau Markteffect uit Eindhoven. Bijna een kwart van alle woningcorporaties in Nederland heeft deelgenomen aan het onderzoek.

Het volledige rapport en projectfoto's zijn te downloaden via www.markteffect.nl/hs