Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid


16 apr 2009

Buurtbemiddeling Soest succesvol

In Soest werpt de tussenkomst van buurtbemiddeling zijn vruchten af. Cijfers van 2008 tonen aan dat de onderlinge verhouding tussen buren ook verbeterd is.

In de periode van januari tot en met december 2008 ontving buurtbemiddeling 80 aanmeldingen. Bij 52 gevallen leidde dit daadwerkelijk tot een intakegesprek met de aanmelder. Dit resulteerde weer in 22 bemiddelingsgesprekken, waarvan er 20 succesvol afgerond werden. Partijen maakten met elkaar afspraken om de situatie te verbeteren.

In 2007 is in de gemeente Soest gestart met buurtbemiddeling, waarbij verschillende instanties samenwerken om spanningen tussen buren bespreekbaar te maken. Komen buurtbewoners er onderling niet uit, dan kan de hulp ingeschakeld worden van één van de 14 buurtbemiddelaars. Het zijn allerlei dingen waar buurtbewoners zich aan kunnen storen: honden, geluidsoverlast, rotzooi in de tuin. Stichting Welzijn Amersfoort verzorgt de begeleiding, training en de coördinatie van de buurtbemiddelaars.

De buurtbemiddelaars hebben een onafhankelijke positie en zijn daardoor een neutrale gesprekspartner. Samen zoeken zij naar een passende oplossing waarin alle partijen zich kunnen vinden. De bemiddelaars hebben vanzelfsprekend een geheimhoudingsplicht.