Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid


16 apr 2009

Gemeente Nijkerk stelt loverboy-protocol op

De gemeente Nijkerk heeft samen met diverse lokale partners een protocol opgesteld waarin staat welke stappen ondernomen moeten worden wanneer er (vermoedelijk) sprake is van loverboy-problematiek in de gemeente. Het uiteindelijke doel van de samenwerkingsafspraken is: te voorkomen dat jongeren slachtoffer (dreigen te) worden van een loverboy.

De afspraken zijn gemaakt tussen de gemeente Nijkerk, vier scholen voor voortgezet onderwijs, Bureau Jeugdzorg, de politie, de Raad voor de kinderbescherming en het Jeugd- en jongerenwerk in de gemeente. Het loverboy-protocol moet ertoe bijdragen dat betrokken partners samenwerken op dit terrein en meer bekend worden met wie wat doet als er sprake is van (mogelijke) loverboy-problematiek.

De laatste jaren is er landelijk steeds meer bekend over loverboys. Dit zijn meestal jongens die meisjes ronselen om ze in te zetten voor prostitutie. Het komt ook voor dat meisjes andere meisjes moeten ronselen voor prostitutie. Bij een vermoeden van een situatie waarin iemand mogelijk slachtoffer is van een loverboy, kan men altijd aan de bel trekken bij één van de eerder genoemde partijen.