Gemeente Hoorn

Hoorn maakt zich sterk voor kantongerecht

Burgemeester en wethouders van Hoorn hebben, net als de gemeente Alkmaar, bij de Tweede Kamer bezwaar gemaakt tegen de opheffing van Alkmaar als zelfstandige rechtbank. Donderdag 16 april spreekt de Tweede Kamer over het plan van de minister van Justitie om het aantal zittingsplaatsen voor rechtspraak te verminderen. De rechtbank in Alkmaar wordt dan onderdeel van het grotere rechtsgebied Haarlem. De voorgenomen opheffing van de zittingsplaats Alkmaar heeft ook gevolgen voor de huidige rechtbankzittingen in Hoorn.

B en W van Hoorn vinden dat Noord-Holland Noord, met een verzorgingsgebied van ruim 700.000 inwoners, gebaat is bij een eigen rechterlijke voorziening. Zon basisvoorziening, met nevenvestigingen in Hoorn en Den Helder, is ook voor de toekomst zeer belangrijk. Wat voor Noord-Holland Noord geldt, geldt ook voor de nevenvestiging in Hoorn voor de regio West-Friesland. Een regio van ruim 200.000 inwoners is gebaat bij rechtbankzittingen in de directe omgeving. Een dergelijke basisvoorziening is dringend gewenst.

Hoorn onderschrijft het argument van Alkmaar dat het verzorgingsgebied van Noord-Holland Noord met 700.000 inwoners groter is dan dat van de provincies Groningen en Friesland en zelfs twee maal zo groot als dat van de provincie Drenthe.
Door het mogelijk opheffen van de zittingen in Den Helder en Hoorn treedt een verschraling van de kwaliteit van de rechtspraak op. Ook het mogelijk verlies van werkgelegenheid van een deel van de justitiemedewerkers is een belangrijk argument om Alkmaar met de nevenvestigingen in Hoorn en Den Helder te handhaven als vestigingsplaats van een zelfstandige rechtbank. West-Friesland betrok in 1932 haar kantongerecht aan het Grote Oost met bijna 78.000 inwoners; nu dreigen we die voorziening te verliezen met 200.000 inwoners, met als voornaamste argument dat we te klein zijn, aldus burgemeester Onno van Veldhuizen. Laatste wijziging van deze pagina: 16 april 2009