Gemeente Echt-Susteren


Beknopt jaarverslag 2008 Stichting Platform WMO

De gemeente Echt-Susstren zorgt sinds januari 2007 voor de uitvoering van de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo). Om de gemeente gevraagd en ongevraagd hierbij advies te geven, is het Wmo-Platform ingesteld. Op basis van vrijwilligheid bestaat dit adviesorgaan uit maximaal zeventien burgers uit de diverse kernen van de gemeente. In 2008 namen vijftien mensen deel aan Het Platform. Met uitzondering van Pey, waren acht van de negen kernen in het Wmo-Platform vertegenwoordigd.

Â

De Wmo heeft als centrale doelstelling dat iedere burger moet kunnen meedoen aan het maatschappelijk leven in de gemeente. Daar heeft de overheid negen prestatievelden voor geformuleerd op het brede terrein van wonen, welzijn en zorg.

In overleg met het Platform is eind 2007 een Wmo-Beleidsplan voor de periode 2008-2012 door de gemeente opgesteld en door de gemeenteraad goedgekeurd.

Voor 2008 benoemde de gemeente een vier speerpunten, namelijk:


1. ondersteuning van mantelzorgers en vrijwilligers;


2. bevorderen van leefbaarheid en sociale samenhang in de kernen;


3. verder ontwikkelen van het jeugdbeleid;


4. het geven van informatie en voorlichting.

Â

In samenwerking met het Wmo-Platform zijn de volgende zaken in 2008 gerealiseerd:


1. Bij SWE is een medewerkster aangesteld om het steunpunt mantelzorg te versterken.


2. Er is een start gemaakt met het registreren van mantelzorgers, zodat de gemeente hen gemakkelijker kan bereiken om ondersteuning te geven. Deze geregistreerden ontvangen een gratis lidmaatschap van de landelijke organisatie voor mantelzorgers Mezzo (inclusief een abonnement op het tijdschrift) en zij hebben een aanbod gekregen om een cursus te kunnen volgen.


3. Onder mantelzorgers is een enquête gehouden in verband met behoeften-onderzoek.


4. Een nota respijtzorg is voorbereid.


5. In alle negen kernen zijn informatierekken geplaatst.


6. In ât Waekblaad is vier keer een artikel over de Wmo geplaatst.


7. Voor allochtone burgers is een informatieavond gehouden en via een enquête is naar hun specifieke situatie gevraagd in relatie tot de Wmo.


8. Voorbereidingen zijn getroffen om in zorgcentrum Vastrada een informatiepunt (Wmo-loket) in te richten.

Â

Niet alle punten uit het Jaarprogramma 2008 zijn gerealiseerd. Als Platform vinden wij het Beleidsplan 2008-2012 een goede leidraad. Beleidsvoornemens zijn noodzakelijk en goed, maar het gaat er natuurlijk wel om dat zij ook uitgevoerd worden! Daarover zullen wij als Platform ook in 2009 met de gemeente in overleg blijven en hen gevraagd en ongevraagd advies geven. Met het college van burgemeester en wethouders worden heldere werkafspraken worden gemaakt over een juiste uitvoering van de beleidsvoornemens.

Â

Voor vragen over het Wmo-Platform kunt u contact opnemen met de secretaris, de heer J. van Neer: 046 - 485 31 74.