Gemeente Dronten


16 april 2009

Dronten zit niet te wachten op vliegveld

De gemeente Dronten is tegenstander van een luchthaven in Dronten.

Onderzoek wijst uit dat grootschalige ontwikkeling van een luchthaven in Flevoland gepaard gaat met hinder voor inwoners van de gemeente. Bij een luchthaven in de gemeente neemt die geluidshinder toe. De negatieve gevolgen zijn nog groter als er met vrachtvliegtuigen en tijdens de randen van de nacht wordt gevlogen.

Omdat het rijk nadenkt over de toekomst van Lelystad Airport heeft de gemeente Dronten onderzoek laten doen naar de geluidseffecten van Lelystad Airport. Het rijk verwacht dat Schiphol in 2020 de markt niet meer volledig kan bedienen. De vraag is nu of Lelystad Airport een deel van de grote luchtvaart van Schiphol kan overnemen. De toekomst is wat dat betreft onzeker.

Voor de zomer van 2009 is er meer duidelijk over de toekomst van Lelystad Airport. Dan brengt oud-minister Hans Alders advies uit aan het rijk over de groeimogelijkheden van de luchthaven. Hij stelt zijn advies op na overleg met de regio. Behalve de huidige locatie betrekt Alders ook twee mogelijke locaties van een luchthaven in Dronten bij zijn onderzoek. Met het verrichte onderzoek levert de gemeente een stevige inbreng aan deze discussie.

Het rapport Onderzoek geluidseffecten Lelystad Airport van To70 is hier te downloaden.
Kijk hier voor de presentatie die is gegeven aan de raadscommisie van 14 april 2009.