KNWV


Van Rijsselberge op gouden medaillekoers

donderdag 9 april 2009

Palma de Mallorca - De windsurfers van de Delta Lloyd Kernploeg zetten vandaag weer de toon. In wisselende omstandigheden werd race zeven gewonnen door Casper Bouman en race acht door Dorian van Rijsselberge. Dat maakte dat alle vier races in de eindronde (gold fleet) door Oranje-surfers zijn gewonnen. Van Rijsselberge gaat daarmee als favoriet de laatste en allesbeslissende medal race in op 10 april. De Texelaar heeft negen punten voorsprong op nummer twee, de Italiaan Heidegger. Aan deze medal race doen alleen de beste tien van het klassement mee.

Dit bijzondere resultaat van de twee Nederlandse windsurfers in de eindrondes ontlokte de twee mannen een nogal nationalistische en overtuigende uitspraak. Gelijktijdig gaven ze na de eindrondes met een grote grijns dezelfde reactie, âIf you aint Dutch, it aint much.â

Van Rijsselberge en ook Bouman maakten beide een opvallende
inhaalrace. Ze zeilden naar een uithoek om als eerste meer wind te vinden. Een gedurfde maar simpele oplossing. Dorian van Rijsselberge zei geheel in stijl en surfjargon daarover, âThatâs how we do it in the dessert.â

Casper Bouman die zijn rentree maakte in het topsurfen na acht maanden haalde de medal race net niet. De Hagenaar eindigde als 11de.
Plaatsvervangend bondscoach Jacco Koops was tevreden met zijn
resultaat. âVoor iemand die wedstrijdritme en wedstrijdfitness mist is dit een goed resultaat.â

LeFevre en Krol vallen weg in 470 klassement
Bij de 470 mannen hadden Steven LeFevre en Steven Krol minder succes. Team Steven ging goed van start in race zeven en kwamen als zesde bij de bovenboei waar het erg druk was. Met een bijzondere manoeuvre vonden ze een unieke plaats om de boei te ronden, maar daarna sloeg het noodlot toe. Zeilend rond de boei ging er iets mis aan boord bij Team Steven en stuurman LeFevre rolde van boord te midden van een groot aantal boten.

Zie www.topzeilen.tv voor videoverslag daarvan later op de avond van 9 april.

Steven LeFevre zat supersnel weer aan de boord en de schade bleef enigszins beperkt. De daarop volgende race pakte nog slechter uit. De Stevens kozen een verkeerde kant van een grote winddraaiing en moesten bijna achteraansluiten, ze werden 32ste! Met dat resultaat keldereden de jeugdwereldkampioenen van 2008 van een tweede naar een tiende plaats in het klassement. Met die klassering doen de debutanten bij de senioren nog net mee aan de medal race.

Steven LeFevre zei na afloop: âWe zijn de week echt goed begonnen. We hebben heel veel geleerd afgelopen winter. Dat geeft een goed gevoel. Maar je ziet we zijn er nog lang niet. Vandaag ging ik even zwemmen maar dat was nog niet zo heel erg, want we lagen er goed bij. Maar die tweede race was dramatisch. Gewoon verkeerde keuze. We gaan zo de-briefen met de coach om te zien hoe we zo een dag nooit meer hoeven mee te maken.â

Paralympisch zeiler Thierry Schmitter, die in de 2.4 klasse uitkomt, gaat nog steeds aan leiding. Zijn trainingspartner Andre Rademaker zit hem op zijn hielen.

Morgen 10 april wordt de ultieme medal race gevaren per klasse met slechts de beste tien van het klassement.

Zie www.topzeilen.tv voor de laatste video update
Zie www.topzeilen.com voor ons online fotoarchief
Zie ook www.watersportverbond.nl voor het nieuwsarchief en bioâs Zie voor alle uitslagen www.trofeoprincesasofia.org