KNWV


Dorian van Rijsselberge wint Sofia Cup in RS:X

vrijdag 10 april 2009

Dorian van Rijsselberge pakt in Palma de Mallorca zijn tweede
overwinning in de World Sailing series. In de medal race werd de Nederlander derde en dat was meer dan voldoende om de Italiaan Heidegger en de Braziliaan Santos van zich af te houden. Een bijzonder resultaat voor iemand die vorig jaar op een haar na de spelen miste. Tevens opvallend omdat Van Rijsselberge in januari dit jaar ook al de Miami Olympic Classes Regatta op zijn naam wist te schrijven.

Van Rijsselberge moest het in deze ultieme wedstrijd doen zonder zijn trainingspartner Bouman. Bouman werd elfde in het klassement en alleen de beste tien doen mee aan de medal race. Bouman zat bij coach McIntosh in de boot en ze spraken met zijn drieën voorafgaand aan de start de strategie van de race door.

Van Rijsselberge was uitgelaten toen hij over de finish kwam. Hij voer rechtstreeks op Bouman en McIntosh af waar even een feestje werd gevierd. Nadat hij op adem was gekomen zei van Rijsselberge,
âPhewwwww, dat was even hard werken zeg. Het lijkt zo makkelijk maar je moet die voorsprong onder druk nog wel verdedigen. Ik moest heel lang wachten op de wal en ik liep daar wel een beetje te stuiteren,â zij hij met een brede grijns.

De omstandigheden waren niet eenvoudig. Er stond in het gebied rondom de start weinig wind, net niet genoeg om direct te planeren. âIk had een bout start. Toen kwam er onder me een omhoog en boven me een naar beneden. Ik zakte weg en moest heel hard pompen om erbij te blijven. Maar ik heb vastgehouden aan mijn plan en surfde door naar daar waar ik dacht dat ik meer wind zou hebben. Je moet het simpel houden. Dat is de het ding dat goed werkt,â zei van Rijsselberge.

Hiermee wint de Texelaar zijn tweede evenement in de World Sailing Series. âJa gekkenhuis. Maar ja echt zonder Aaron en Casper kan dat niet. Wat een top team en de support die ik van ze krijg. Echt te gek,â besloot de windsurfer.

Casper Bouman die zijn rentree maakte in het topsurfen na acht maanden haalde de medal race net niet. De Hagenaar eindigde als 11de.
Plaatsvervangend bondscoach Jacco Koops was tevreden met zijn
resultaat. âVoor iemand die wedstrijdritme en wedstrijdfitness mist is dit een goed resultaat.â

LeFevre en Krol eindigen als negende in 470 klassement
Bij de 470 mannen werden Steven LeFevre en Steven Krol zesde in de medal race. Daarmee klommen ze een plaatsje in het klassement naar de negende plek.

Paralympisch zeiler Thierry Schmitter, die in de 2.4 klasse uitkomt, won het toernooi in stijl. Voor Schmitter was er weinig tegenstand in Palma. De paralympisch zeiler ziet dit als de ideale voorbereiding op het volgende grote evenement in het Zuid Franse Hyeres, waar
gebruikelijk veel tegenstand is in de paralympische klassen.

Het volgende World Cup evenement is de Semaine Olympique in Hyeres, Zuid Frankrijk van 19 tot en met 24 april 2009.

//einde

Voor vragen kunt u bellen met Simon Keijzer
Mail: simon@miles.nl
Mobiel: 06-54754405

Zie www.topzeilen.tv voor de laatste video update
Zie www.topzeilen.com voor ons online fotoarchief
Zie ook www.watersportverbond.nl voor het nieuwsarchief en bioâs Zie voor alle uitslagen www.trofeoprincesasofia.org