Chronisch zieken en Gehandicapten Raad Nederland

Grote opkomst bij uitleg over nieuwe tegemoetkomingregeling

Ruim 70 mensen waren op 7 april aanwezig bij de eerste voorlichtingsbijeenkomst over de Wet tegemoetkoming chronisch zieken en gehandicapten (Wtcg). De CG-Raad gaf uitgebreid informatie over deze nieuwe wet samen met het ministerie van VWS, de Belastingdienst en het CAK. Er volgen nog vijf bijeenkomsten. De CG-Raad richt zich daarbij op de eigen leden en collega-organisaties.

Een grote opkomst van belangstellenden De Wtcg is op 1 januari 2009 in werking getreden. De Wtcg regelt de compensatie voor chronisch zieken en gehandicapten voor de extra kosten die zij hebben. Via de belasting blijven alleen specifieke zorgkosten aftrekbaar.

Gevolgen

De wet is in de plaats gekomen van de fiscale regeling voor aftrek van Buitengewone Uitgaven. Over de nieuwe wet is veel te vertellen. De deelnemers van de bijeenkomst kregen over verschillende onderdelen van de wet informatie. Daarbij ging het vooral over:


* Wat betekent de wet voor individuele mensen?
* Waar krijgen zij mee te maken?

Presentaties

Adriaan Ros en Marijke Hempenius beantwoorden vragen uit de zaal De CG-Raad schetste een overzicht van de wet en gaf aan wat met de lobby is bereikt. Zo wordt er een landelijke regeling gehandhaafd en is het beschikbare budget toegenomen.

Het ministerie van VWS liet vervolgens zien hoe de Wtcg-rekentool werkt. Dit is een middel waarmee mensen kunnen uitrekenen welke tegemoetkoming zij, al dan niet, zullen ontvangen. De Wtcg-rekentool is nog in ontwikkeling.

Het CAK vertelde hoe zij de regeling uitvoeren voor de vaste tegemoetkoming en de korting op eigen bijdrage AWBZ/Wmo. De Belastingdienst gaf tenslotte informatie over de kosten die mensen nog via de belasting kunnen aftrekken.

Nalezen

De deelnemers kunnen alle informatie nalezen. De CG-Raad heeft alle informatie van de bijeenkomst over de Wtcg verzameld plus enkele voorbeelden van hoe de wet uitpakt voor diverse mensen. De deelnemers kregen aan het eind van de bijeenkomst een tas mét usb-stick mee.

Geïnteresseerd in een bijeenkomst?

Komt naar een van de bijeenkomsten om te horen wat er voor uw leden gaat veranderen. U kunt de informatie daarna gebruiken om uw leden zo goed mogelijk te informeren over de Wtcg. U kunt zich nog aanmelden voor de bijeenkomsten op:


* 23 april in Hoogeveen

* 14 mei in de regio Den Bosch

* 19 mei in de regio Eindhoven

* 11 juni in de regio Amsterdam

* 18 juni in de regio Zeeland/Rotterdam.

Voor meer informatie, het programma en het aanmeldformulier kunt u hier klikken.

Meer informatie Wtcg

Op de CG-Raad-site www.meerkosten.nl vindt u meer informatie over de Wtcg.

(Geplaatst: 16 april 2009)