Gemeente Overbetuwe


College onderzoekt vestiging loonbedrijf aan Tobbenhofsestraat 3 en alternatieve locaties

---

Het loonbedrijf Tilleman heeft bij de gemeente een verzoek ingediend om zich te vestigen aan de Tobbenhofsestraat 3. Het college van burgemeester en wethouders heeft toegezegd om te onderzoeken of en onder welke voorwaarden het loonbedrijf zich op deze locatie kan vestigen. Gelijktijdig onderzoekt de gemeente of er andere, wellicht betere, locaties zijn.

Het college van b en w vindt het belangrijk dat er een zorgvuldige belangenafweging plaatsvindt. Het verzoek, zoals het nu is ingediend, past namelijk niet in het bestaande beleid. Zo zouden er twee losstaande loodsen moeten komen, in plaats van één geschakelde loods. Ook zou de grootte van de loodsen aangepast moeten worden aan de omgeving waarin een grootte van 1.000 à 1.500 m2 gebruikelijk is.

Bij de planaanpassingen kijkt het college onder meer naar het streekplan 2005 van de provincie Gelderland. Hierin staat dat de locatie valt in het waardevol landschap âHollanderbroekâ. Het beleid voor dergelijke landschappen is: behouden en versterken van de landschappelijke kwaliteiten. De gemeente kan alleen afwijken van dit beleid als zij hiervoor goede redenen heeft. Daarnaast ligt de locatie, volgens de Kadernota Visie op Ruimte van de gemeente Overbetuwe, op de rand van het zogenaamde Komgebied. Grote bouwvolumes zijn daarom op deze locatie niet gewenst.

De vestiging van een loonbedrijf op de locatie Tobbenhofsestraat 3 is in strijd met het huidige bestemmingsplan, dat wel âkortgezegd- een transportbedrijf toestaat. Als de gemeente de vestiging van het loonbedrijf mogelijk wil maken, moet het bestemmingsplan gewijzigd worden.

Het college van b en w bespreekt binnenkort de planaanpassingen met loonbedrijf Tilleman. Daarnaast wordt onderzocht of er alternatieve locaties zijn. De gemeente heeft onlangs gesproken met de omwonenden. Zodra er meer bekend is, worden de omwonenden weer uitgenodigd voor een informatiebijeenkomst.