Gemeente Almere

Laagopgeleiden en jongeren worden dupe van de recessie

16-04-2009

Martine Visser, Atlas Almere stijgt dit jaar 2 plekken op de ranglijst van woonaantrekkelijkheid

"Almere doet het goed in banengroei en in de reductie bijstandsgerechtigden zo blijkt uit de atlas. Maar een groot aandeel ZZP-ers, uitzendkrachten, laagopgeleiden en jongeren maakt ons kwetsbaar voor de recessie, want zij staan het eerst op straat" gaf wethouder Martine Visser aan tijdens de presentatie van de nieuwe Atlas voor gemeenten op woensdag 15 april in Almere. Naast de makers van de Atlas voor gemeenten en wethouder Martine Visser van Economische Zaken, Sociale Zaken en Onderwijs, was ook minister Donner aanwezig.

De Atlas voor gemeenten vergelijkt jaarlijks de 50 grootste Nederlandse gemeenten op 40 punten. Welke gemeente is het aantrekkelijkste om in te wonen, waar gaat het economisch het best, waar is de bevolking het meest creatief, en in welke gemeente is het culturele aanbod het grootst? De Atlas geeft antwoorden op deze en andere vragen.

In steden krijgen vooral laagopgeleiden en jongeren last van de recessie, zo vrezen de onderzoekers van de Atlas voor gemeenten. Wethouder Martine Visser geeft aan: "We hebben de afgelopen jaren zeer sterk ingezet op economische groei, maar ook op beperking van bijstandsklanten. En met succes zo blijkt ook uit de Atlas van gemeenten. Zo staan we bij werkgelegenheid op de eerste plaats en bij stuwende werkgelegenheid (werkgelegenheidsgroei die niet veroorzaakt wordt door bevolkingsgroei) op een derde plaats. Ook is er sprake van een veel hogere prestatie om bijstandsklanten te verminderen dan je mag verwachten op grond van onze kenmerken. We doen het met veel kwetsbare groepen in onze stad, bijzonder goed.

Investeer in mensen
De onderzoekers adviseren gemeenten om de recessie te benutten om te investeren in het vergroten van de kennis en vaardigheden van de beroepsbevolking. Daarmee wordt de mismatch op de arbeidsmarkt kleiner, want ook in tijden van recessie zijn er nog steeds vacatures, bijvoorbeeld in de zorg. Het is vooral zaak om lager opgeleiden en jongeren door de recessie heen te helpen. Gerard Marlet: `Hoogopgeleiden zijn heel goed zelf in staat om hun tijdelijke werkloosheid te benutten om hun kennis verder te vergroten, en nieuwe innovatieve ideeën uit te denken. Dat is goed voor de stad. Wethouder Martine Visser zei hierover; "Het blijkt maar weer eens hoe belangrijk hoger onderwijs is voor onze stad, omdat met name Human Capital en veel hoger opgeleiden een stad sterker maken in tijden van crisis ".

Wethouder Martine Visser vroeg aan ministerDonner; "Minister Donner wilt u meedenken aan een experiment. We staan hier! We doen het niet slecht blijkt uit de atlas. Denk aan onze inzet met het werkgeversserviceteam. Zij gaan bij ondernemers langs om zoveel mogelijk (verborgen) vacatures actief op te halen. Ze helpen mee om stageplekken of plekken om te werken met behoud van uitkering te zoeken. Het is echt maatwerk om bedrijven en werkzoekenden bij elkaar te brengen. Als u met ons de handen ineenslaat kunnen we misschien tot een interessant voorbeeld komen voor heel Nederland". Minister Donner zegde toe dat hij graag samen met Almere wil kijken hoe dit opgepakt kan worden.