Provincie Drenthe

Besluitenlijst

van de vergadering van de
provinciale staten van Drenthe

gehouden op 8 april 2009








BESLUITENLIJST
Vergadering van Provinciale Staten van Drenthe
Woensdag 8 april 2009

U kunt de statenvoorstellen en de ingezonden brieven, alsmede de besluitenlijsten en samenvattin- gen, via het DocumentVindSysteem (DVS) inzien op de website van de provincie onder het volgende adres: www.drenthe.nl/provincialestaten

Aanwezig: P.H. Oosterlaak (SP) de leden: mevrouw J.M. Pannekoek-van Toor (VVD) A. van der Tuuk (PvdA) (vicevoorzitter) A.G.H. Peters (CDA) J.J. Baltes (VVD) mevrouw G. Seinen (CDA) H. Beerda (PvdA) J. Slagter (PvdA) M.A.M. Berends (PvdA) mevrouw G.H. Smith (GroenLinks) W.A.R. Boer (PvdA) mevrouw M. Stijkel-Kuijpers (ChristenUnie) H.H. van de Boer (VVD) G.J. Udding (VVD) L. Bomhof (VVD) J. Vester (SP) D.B. Dijkstra (CDA) A. Wendt (ChristenUnie) K.R. Dijkstra (PvdA) R. Westerhof (SP) R.D. Esseveld (SP) Th.J. Wijbenga (CDA) R. Fokkens (PvdA) B.J. Ziengs (VVD) mevrouw W.G. Goudriaan-Visser (PvdA)
E. Hemsteede (PvdA) mevrouw I.M. Rozema, griffier H.R. Hornstra (PvdA)
A. Huizing (PvdA) Voorts aanwezig de leden van GS: S. de Jong (CDA) mevrouw A. Haarsma (PvdA) mevrouw M.J. Kaal (CDA) H. Baas (ChristenUnie) A. Kerstholt (VVD) J.H. Bats (VVD) H. Klaver (CDA) mevrouw J.G. Vlietstra (PvdA) J.H. Lammers (CDA)
J. Langenkamp (GroenLinks) Afwezig: T.S. Medemblik (ChristenUnie), A.Timmerman mevrouw W.L.M. Mastwijk-Beekhuijzen (CDA) (VVD), Veenstra (PvdA), mevrouw K.J. Datema-Klöpping mevrouw A.H. Mulder (CDA) (SP) mevrouw J.H. Mustamu (PvdA)





1. Opening en mededelingen
De voorzitter opent de vergadering om 17:00 uur.


2. Vaststelling van de agenda
De agenda wordt ongewijzigd vastgesteld.


3. Vragenhalfuur
De fractie van de VVD stelt, mede namens de fractie van de PvdA, vragen over berichten in de media over de aanbesteding van het OV in Groningen en Drenthe. Deze vragen worden ter vergadering be- antwoord.

Gedeputeerde Bats zegt over de aanbesteding toe dat zodra binnen het door PS gegeven kader wijzi- gingen gaan optreden hij hierover in discussie zal treden met provinciale staten.


4. Voorstellen

Bespreekstukken (B-stukken)

4a. Statenstuk 2009-381
Inhoud: Gevraagd wordt om in te stemmen met de instelling van de onderzoekscommissie, inclusief het vaststellen van de onderzoeksopdracht. Onderzoek wordt gedaan naar wie er verantwoordelijk is voor de voortijdige verspreiding van het rapport van Deloitte inzake Eurochamp én op welke wijze dat is geschied én of er bij de provincie Drenthe organisatorische en/of `bestuurlijk-culturele' factoren wa- ren die de voortijdige verspreiding hebben bevorderd én in hoeverre het gevoerde bestuur moet wor- den aangepast om nieuwe situaties van schending van integriteit en van de regels inzake geheimhou- ding te voorkomen.
De volgende leden hebben zitting in de commissie:
· De heer H. Beerda
· De heer S. de Jong
· De heer L. Bomhof (voorzitter)
· De heer R. Westerhof
· Mevrouw M. Stijkel
· Mevrouw G.H. Smith
Samenvattende reactie van de fracties: De fracties van de VVD, de CU en de PvdA voeren het woord en stemmen in met het voorstel inclusief het toegevoegde advies van professor Elzinga.

Zonder hoofdelijke stemming is het voorstel aanvaard. De fractie van het CDA legt een stemverklaring af.

De voorzitter van de onderzoekscommissie geeft een toelichting op de noodzaak om dit zwaarste controlemiddel van provinciale staten in te moeten zetten. Het uitgangspunt van het onderzoek is het rapport van KPMG. De commissie zal zowel de staten als de burgers van Drenthe via persberichten op de hoogte houden van de vorderingen van het onderzoek. Het rapport zal tussen 15 en 19 juni worden opgeleverd.





5. Sluiting

De volgende vergadering zal plaatsvinden op 22 april 2009.

De vergadering wordt gesloten om 17:40 uur.

Vastgesteld in de vergadering van provinciale staten van 3 juni 2009,

, voorzitter

, griffier