Bionische mens een stap dichterbij

16/04/2009 12:58

Bioness

Zwijndrecht, 16 april 2009

P e r s b e r i c h t

Apparaten Bioness helpen mensen met verlamming na een beroerte of MS

Bionische mens een stap dichterbij

ZWIJNDRECHT - De bionische mens Steve Austin, uit de bekende televisieserie 'De man van zes miljoen' uit de jaren '70, is niet langer science fiction. Het gebruik van bionische apparaten bij mensen die een beroerte hebben gehad of aan MS lijden rukt op in Nederland. Inmiddels gebruiken bijna alle 24 Nederlandse revalidatiecentra de NESS H200 en de NESS L300 van het bedrijf Bioness, waarbij de verdwenen zenuwprikkels worden vervangen door Functionele Electro Stimulatie (FES) zodat mensen met verlammingsverschijnselen weer kunnen lopen.

,,Ons idee is om functies te herstellen. Als de hersenen het niet meer kunnen aansturen, zul je dat direct moeten doen via de spieren en zenuwen in het been of in de arm," legt Directeur Nederland Wilco van der Lugt van Bioness uit. Zo maakt de neuroprothese L300 een eind aan de bekende sleepvoet. Deels verlamde mensen zetten het apparaat aan via een afstandsbediening om hun nek. Op het moment dat ze hun hiel optillen, zendt de sensor aan hun enkel een signaal uit naar de knieband. Die geeft een prikkel en als vanzelf trekken ze hun voet op. Zolang het apparaat aanstaat herhaalt zich dit elke keer de hiel loskomt van de grond.

De voordelen zijn legio. Van der Lugt: ,,Je voet doet het weer, je enkelgewricht werkt weer, je spiermassa wordt weer opgebouwd, er is doorbloeding en er gaat een signaal naar je hersenen dat deze functie het weer doet." Voor de spastische arm heeft Bioness volgens dezelfde technologie de H200 ontwikkeld. Een beugel met elektroden om de arm zendt prikkels naar de muis van de hand en de onderarm waardoor de hand samentrekt en opent. Door dit een paar keer per dag te doen vermindert de spasticiteit.

De reacties van gebruikers die een beroerte hebben gehad of aan MS lijden zijn overweldigend. ,,Als je iemand na vijf jaar ineens weer zelf ziet lopen krijg je tranen in je ogen", vertelt de vrouw van gebruiker Frits Frankhuizen uit Leidschendam. ,,De neurologen aan mijn bed zeiden dat ik klaar was voor een verpleeghuis, maar nu kan ik mijn arm bewegen, kan zelfstandig lopen en rijd ik auto", vertelt Arie Mijnlieff uit Voorburg. ,,Mijn fysiotherapeut stond met verbazing te kijken hoe ik reageerde. Mijn voet trok meteen kaarsrecht", aldus Ronald Heemeijer uit Almere. ,,Ik loop nu weer zonder sleepvoet," zegt MS-patiënt Wijnand van Beek uit Harskamp

Voor Bioness zijn de H200 en de L300 slechts het begin van een ontwikkeling. Het Amerikaanse moederbedrijf is bezig met de ontwikkeling van Bions, staafjes van hooguit anderhalve centimeter lengte die als micro-implantaat in het lichaam worden gebracht en hetzelfde doen als de huidige apparaten. ,,In het lichaam aangebracht kan het de aansturing van zenuwen en spieren overnemen. We hebben er al testen mee gedaan en daarom zeggen wij: De bionische mens komt eraan", stelt Van der Lugt. Het bedrijf verwacht dat de Bions binnen nu en twee jaar gebruikt gaan worden.

In Nederland krijgen jaarlijks 41.000 mensen een beroerte. Op dit moment is een CVA de doodoorzaak nummer 1 bij vrouwen en de grootste oorzaak voor invaliditeit.

Meer informatie: www.bioness.com/nederland.php

EINDE PERSBERICHT





http://www.bioness.com/nederland.php