Gemeente Breda

Breda presenteert resultaten 2008 en programma wonen 2009

bouwenvoorgang_kln.gif

In de Woonvisie Breda 2007-2010 is een aantal ambities geformuleerd. Het college heeft met het vaststellen van het uitvoeringsprogramma 2009 aangegeven zich te richten op het behalen van die ambities.

Zo wordt dit jaar ingezet op verhoging van de nieuwbouwproductie en op 30% nieuwe bereikbare woningen. In 2008 was die 26%. Het aandeel bereikbare woningen loopt in de komende jaren op. Ook de groei van Breda naar 185.000 inwoners in 2020 is een speerpunt.

In 2008 zijn 834 nieuwe woningen bijgekomen. Voor 2009 is de oplevering van 1030 nieuwe woningen gepland waarvan de bouw in 2007 en 2008 is gestart. Dat is nog vóór het begin van de kredietcrisis. Een andere belangrijke prioriteit voor dit jaar is het vaststellen van de Gebiedsdoelen Wonen, een uitwerking van de Woonvisie op gebiedsniveau.

Woningbouw en kredietcrisis
De uitvoering van het programma 2009 en vooral de bouw van nieuwe woningen is grotendeels afhankelijk van de financieel-economische situatie. Hoe de economische crisis haar weerslag krijgt op de woningmarkt in 2009 valt niet helemaal te voorspellen.

Zo is er enerzijds sprake van een afnemende marktvraag en van financieringsproblemen bij ontwikkelaars. Vanaf oktober 2008 is het aantal verkochte huizen gedaald en in het eerste kwartaal van 2009 is het aantal bouwaanvragen afgenomen.
Anderzijds gaan gemeente, woningcorporaties en projectontwikkelaars het komend jaar meer sturen op de start van de gewenste nieuwbouwprojecten. De gemeente heeft in de recent afgesloten prestatieafspraken met de woningcorporaties afgesproken om tot en met 2012 ongeveer 4000 nieuwe woningen te bouwen

Voor 2009, 2010 en 2011 houdt men door de kredietcrisis nog rekening met een programma-uitval van 40% per jaar in de te starten nieuwbouwprojecten. Programma-uitval is het gevolg van vertraging door procedures, problemen met financiering van nieuwbouwprojecten en/of problemen met de afzet van woningen. Deze projecten starten dan in het daaropvolgende jaar.

Inmiddels heeft de Provincie Noord-Brabant een investeringsfonds in het leven geroepen om de woningbouwproductie in de provincie op peil te houden. Het gaat om nieuwbouwprojecten die bestaan uit koop- en huurwoningen en op dit moment niet van start dreigen te gaan. Breda selecteert in overleg met de woningcorporaties hiervoor de projecten.

Prioriteiten 2009
Nieuw in de aanpak van de Taskforce nieuwbouwproductie is het sturen op de start van grote en majeure nieuwbouwprojecten van in totaal 632 nieuwe woningen in 2009. De Taskforce nieuwbouwproductie stimuleert de samenwerking met woningcorporaties en projectontwikkelaars op deze gewenste en te starten nieuwbouwprojecten.

30% Bereikbare Woningbouw
Het aandeel bereikbare woningen is tijdens deze collegeperiode toegenomen van 5% in 2006 tot 26% in 2008. Voor 2009 is de prognose dat 26% bereikbare woningen worden opgeleverd en dat minimaal 30% en maximaal 58% van de te starten nieuwbouw in 2009 bereikbaar is.

De Gebiedsdoelen wonen worden dit jaar vastgesteld. Na de uitgebreide gesprekken met en enquêtes onder bewoners in de Maand van het Wonen (oktober 2008), worden de conclusies getrokken voor het wonen in de Bredase woongebieden. Op basis daarvan worden de concept-Gebiedsdoelen wonen opgesteld, die in het tweede stadsgesprek Wonen in april 2009 worden besproken met bewoners en marktpartijen.

Het collectief Bouwen in eigen beheer komt in 2009 tot uitvoering. Aan de eerste collectieven vindt de grondoverdracht plaats en worden door hen voorbereidingen getroffen voor hun nieuwbouwplannen. Tevens begint een onderzoek naar ruimere mogelijkheden voor individuele kavels.

Wonen boven winkels start met eigenaren die in zes panden woningen willen realiseren. Ook worden meer eigenaren warm gemaakt voor dit project.
In 2009 wordt gestart met de vernieuwing van het Woonruimteverdelingsysteem. De woningcorporaties en de gemeente bevorderen samen dat de slaagkansen van woningzoekenden door extra maatregelen toenemen.

Ook vindt in 2009 een onderzoek plaats naar de vraag of voor de huisvesting van jonge huishoudens, naast de huidige mogelijkheden van woningcorporaties zoals Koopgarant en Slimmer Kopen, extra maatregelen kunnen worden aangeboden om aan een woning te komen. Dit loopt via het actieplan Huisvesting jonge huishoudens.

Voor Midden- en Oosteuropese arbeidsmigranten wordt in 2009 gestart met het vergroten van de huisvestingsmogelijkheden.

In het kader van Geschikt wonen voor iedereen wordt ingespeeld op de kwalitatieve wensen voor huisvesting van ouderen in de woongebieden.

De uitvoering van het project Energiezuinig (ver)bouwen van woningen wordt voortgezet in Heuvel, Breda Noordoost en andere delen van de stad.

Breda, 16 april 2009