Gemeente Westervoort

Project Vertrouwd Wonen van start

GW Vertrouwd Wonen logoklein.jpg

De gemeenten Duiven en Westervoort zijn samen met woningcorporatie Vivare gestart met het project Vertrouwd Wonen. Vertrouwd Wonen informeert de senioren (55+) van Duiven en Westervoort over woningaanpassingen die het gemakkelijker maken om langer zelfstandig te blijven wonen. Een geschikte woning maakt het mogelijk dat mensen langer zelfstandig kunnen blijven wonen!

Waarom dit project?

De traditionele verzorgingshuizen in Nederland worden in snel tempo door verschillende maatschappelijke ontwikkelingen achterhaald: Veel senioren nemen geen genoegen meer met het vooruitzicht hun laatste levensjaren te moeten doorbrengen in een traditioneel verzorgingshuis. Mensen willen zelf de regie over hun eigen leven behouden en zelf bepalen òf en door wie ze verzorgd worden, vertelt projectleider Christine Andriessen. Dit vraagt om woningen die aansluiten bij deze wensen. Met alleen nieuwbouw kan niet in de groeiende vraag naar geschikte woningen worden voldaan. Ook bestaande woningen moeten dus aangepast worden.

De provincie Gelderland stimuleert het geschikter maken van bestaande woningen. De provincie werkt met een aantal gemeenten samen aan een aantal voorbeeldprojecten die bijdragen aan het geschikter maken van woningen voor ouderen. Het project Vertrouwd Wonen van Duiven en Westervoort is één van deze voorbeeldprojecten. Vertrouwd Wonen is in Westervoort onderdeel van het Wonen, Welzijn en Zorgproject Thuis in eigen Buurt. In Duiven valt het project onder het WWZ-loket.

Welke aanpassingen zijn nodig?

Het aanpassen van een bestaande woning met als doel dat de bewoner langer zelfstandig kan blijven wonen noemen we opplussen. Voorbeelden van opplussen zijn: drempels verlagen, een extra trapleuning aanbrengen en een tweede toilet aanbrengen. Naast opplussen kan Domotica ook helpen bij het langer zelfstandig wonen. Het woord Domotica is een samenvoeging van de latijnse woord domus (= huis) en elektronica. Onder het begrip Domotica worden apparaten bedoeld die bijdragen aan het comfort, de veiligheid en de zorg- en diensverlening binnen de woning. Voorbeelden zijn: een bewegingsmelder zodat het licht automatisch aan/uit gaat, een video-intercom tussen het appartement en de centrale entree, een elektronisch voordeurslot, maar ook het apparaatje voor personenalarmering is Domotica. Zo kan Domotica ook bijdragen aan het langer zelfstandig blijven wonen. Het aanpassen van woningen door opplussen en het aanbrengen van Domotica is één, maar er is meer nodig. Naast de mogelijkheden in de woning speelt ook de toegankelijkheid van voorzieningen in de (directe) leefomgeving en de beschikbaarheid van goede zorg een belangrijke rol. Door bijvoorbeeld een Woonservicezone te realiseren wordt dit in een bepaald gebied gerealiseerd. Een Woonservicezone is een gebied met een concentratie van welzijns- en zorgvoorzieningen en woonvormen zodat dat er een prettig leefgebied ontstaat voor ouderen en mensen met een beperking.

Wie gaat de aanpassingen betalen?

De gemeenten hebben in het kader van de Wet maatschappelijk ondersteuning (Wmo) de plicht om woningen aan te passen voor mensen met een lichamelijk beperking. Vroeger vielen deze aanpassingen onder de Wet Voorzieningen Gehandicapten (WVG). De aanpassingen waar het binnen het project Vertrouwd Wonen over gaat vallen niet onder deze verplichting. Het gaat namelijk om (kleine) aanpassingen die het mogelijk maken om veiliger in uw woning te kunnen blijven wonen, als mensen als gevolg van het ouder worden lichte beperkingen ondervinden of minder mobiel zijn geworden. De kosten voor preventieve woningaanpassing komen dus voor rekening van de bewoners zelf. Toch willen de beide gemeenten de preventieve woningaanpassing stimuleren. Hiermee zijn beide gemeenten samen met woningcorporatie Vivare bezig met het project Vertrouwd Wonen. Zo zal er een pakket met maatregelen worden samengesteld en wordt een stimuleringsregeling (subsidieregeling) opgezet om huiseigenaren over de streep te trekken om hun woning preventief aan te passen. De details en voorwaarden van deze subsidieregeling worden naar verwachting in het najaar van 2009 bekend gemaakt. Ook Vivare zal actief hun huurders in een pilotgebied informeren over de mogelijkheden en stimuleren om hun woning preventief aan te passen.

Wat gaat er de komende tijd gebeuren?

Vanuit het project worden er diverse acties uitgezet. Zo wordt er eind mei een informatiemap gemaakt die beschikbaar wordt gesteld door het Loket WWZ waarin allerlei tips en adviezen zitten over (preventieve) woningaanpassingen. In samenwerking met diverse welzijnsorganisaties worden er themabijeenkomsten over woningaanpassing georganiseerd en zal er een excursie naar een modelwoning worden georganiseerd. De ouderenadviseurs van de stichting Mikado bezoeken in Westervoort alle mensen van 65 jaar en in Duiven alle mensen die 75 jaar zijn geworden. Tijdens dit huisbezoek komen allerlei zaken rondom wonen, welzijn en zorg aan bod. Wanneer mensen hun eigen woonsituatie nader willen onderzoeken en hierover advies wensen kan een aanvullend huisbezoek aangevraagd worden bij stichting Mikado. Dit is ook mogelijk voor iedereen die vanwege de leeftijd nog niet in aanmerking komt voor een huisbezoek.

Is uw woning geschikt om oud in te worden?

De gemeenten Duiven en Westervoort voeren een onderzoek uit om te achterhalen in hoeverre bewoners van zowel huur- als koopwoningen op de hoogte zijn van de mogelijkheden om de woning aan te (laten) passen. Wellicht zijn er in uw woning al aanpassingen gedaan of zou u dat in de toekomst graag willen laten doen.

Bent u 55 jaar of ouder? Dan kunt u vanaf 22 april 2009 gebeld worden door een enquêtrice van Companen, die u een aantal korte vragen wil stellen over uw woning. U kunt tijdens dit gesprek onder andere aangeven of u nader geïnformeerd wil worden over de mogelijkheden om uw eigen woning aan te passen.

Wij rekenen op uw medewerking!

Zie ook:

Thuis in eigen buurt

Dorpsplein 1 6931 CZ; P: Postbus 40 6930 AA; T: (026) 3179911; F: (026) 3113623 E: gemeente@westervoort.nl