Gemeente Achtkarspelen


Achtkarspelen helpt inwoners Zambezigebied Afrika

De gemeente Achtkarspelen wil samen met de provincie Fryslân, Wetterskip Fryslân, Vitens en de overige Friese gemeenten een inspanning leveren om de drinkwatervoorziening en sanitaire voorzieningen in het Zambezi-stroomgebied te verbeteren.

Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Achtkarspelen wil haar bijdrage leveren door per inwoner 1 euro te schenken aan het Zambezi-stroomgebied. Dit komt neer op een totaal bedrag van ⬠28.000 in 4 jaar. De gemeenteraad zal in haar raadsvergadering van 14 mei hierover een besluit nemen. Het is de bedoeling dat in Friesland 2,4 miljoen euro wordt opgehaald. Door het ministerie van Ontwikkelingssamenwerking wordt dit bedrag verdubbeld.

Het Zambezi project, dat 4 jaar duurt, maakt deel uit van het Schoklandakkoord. In dit akkoord staat ook hoe in Friesland de provincie Fryslân, Wetterskip Fryslân, Vitens en de Friese gemeenten een concrete bijdrage leveren aan de Millennium Ontwikkelingsdoelen. Een van die doelen is het halveren van het aantal mensen dat geen toegang heeft tot schoon drinkwater en sanitaire voorzieningen. Het is de bedoeling dat nog voor de zomervakantie alle deelnemende partijen een convenant ondertekenen.