Gemeente Rhenen


Kerkgebouw Achterberg op gemeentelijke monumentenlijst geplaatst

16 april 2009 - Op verzoek van de Hervormde Gemeente Achterberg hebben het burgemeester en wethouders van Rhenen het kerkgebouw aan de Achterbergsestraatweg 199 in Achterberg aangewezen tot gemeentelijk monument.

Het kerkgebouw is opgenomen in het Monumenten Inventarisatie Project (MIP) van de provincie Utrecht. Dit project is een initiatief van de (rijks-)overheid om per gemeente een overzicht te krijgen van de jongere bouwkunst en stedenbouw tussen de jaren 1850 en 1940. Het kerkgebouw is op de MIP-lijst ingedeeld in categorie 2. Dit betekent dat het object waardevol is op gemeentelijk niveau en een beeldbepalende betekenis heeft.

Door zijn gaafheid in hoofdvorm en detaillering is de invloed van het bouwstijl (de Amsterdamse school) duidelijk aanwezig en is het kerkgebouw aan de Achterbergsestraatweg 199 in Achterberg qua functie en betekenis herkenbaar. Daarnaast kenmerkt het kerkgebouw zich nog als een oriëntatiepunt (beeldbepalend) in de omgeving uit het verleden.

De Hervormde Gemeente Achterberg wil groot onderhoud aan het kerkgebouw plegen. In het bijzonder is voor de opknapbeurt van de toren van het kerkgebouw veel geld nodig. Door plaatsing op de gemeentelijke monumentenlijst kan de kerkelijke gemeente gebruik maken verschillende fondsen, die leningen met een lage rente verstrekken voor niet-rijksmonumenten.

Voor het (vervolg-)onderhoud kan de eigenaar/gebruiker eventueel gebruik maken van de Subsidieregeling onderhoud/restauratie gemeentelijke monumenten van de gemeente Rhenen.

De financiële overwegingen van het verzoek tot plaatsing en de diverse verbouwingen en uitbreidingen die in de loop van de jaren zijn uitgevoerd is voor de monumentencommissie geen aanleiding geweest om niet in te stemmen met het verzoek van de Hervormde Gemeente Achterberg.

Het hoofdgebouw van het kerkgebouw bezit volgens de monumentencommissie nog het oorspronkelijke karakter en is van bijzondere betekenis.