Bedrijfsleven investeert in arbobudget

16/04/2009 14:47

MarketConcern Van Spaendonck

MarketConcern Van Spaendonck presenteert BedrijfsgezondheidszorgMonitor 2009

Zaltbommel, 16 april 2009 - De uitgaven die bedrijven doen op het terrein van arbeidsomstandigheden, blijken niet op de lijst te staan van posten waarop bezuinigd moet worden. Dit blijkt uit de BedrijfsgezondheidszorgMonitor 2009, een jaarlijks onderzoek van MarketConcern Van Spaendonck onder ruim 1800 bedrijven. De uitgaven aan bedrijfsgezondheidszorg worden niet meer als een kostenpost gezien, maar als een investering die leidt tot lagere personeelskosten en hogere productiviteit.

In 2008 is er voor 730 mln euro uitgegeven aan externe arbodiensten, ongeveer hetzelfde bedrag als in 2007. Voor 2009 gaat 13% van de bedrijven meer uitgeven aan arbeidsomstandigheden, tegen 7% die op dit budget gaat besparen. Bij de grote bedrijven ligt het voornemen tot hogere investeringen zelfs boven de 20%. Ruim 90% van de bedrijven maakt gebruik van een externe arbodienst. Dit ondanks de liberalisering van de arbowetgeving die bedrijven, onder voorwaarden, de ruimte geeft om op dit terrein zelfregulerend te zijn. De acht grote landelijke arbodiensten behouden hun marktaandeel van ruim 80%. De circa 30 interne arbodiensten hebben een aandeel van 10% en de rest wordt verdeeld tussen circa 60 kleinere dienstverleners.

De tevredenheid over arbodiensten is gestegen van 7,1 naar 7,2. Bij grotere bedrijven ligt dit op 7,4, wat inhoudt dat deze zonder meer tevreden zijn over hun externe arbodiensten. De animo om van arbodienst te wisselen is met 6% daardoor laag.

Toename inzet structureel gezondheidsbeleid door bedrijven

Daar waar in de jaren negentig de focus vooral op verzuimreductie lag, is deze bij de grotere bedrijven verschoven naar inzetbaarheid en het voorkomen van uitval op de langere termijn. De cijfers uit de monitor ondersteunen het advies van de SER over Preventie en Gezondheid dat naar verwachting op 17 april wordt uitgebracht. Ruim 80% van de grote bedrijven maakt daartoe jaarplannen, waarin de samenhang beschreven wordt van alle inspanningen om de inzetbaarheid te bevorderen. Zo zijn er bij 90% van de bedrijven met meer dan 100 werknemers protocollen voor arbeidsrisico's en heeft ruim 60% een beleid dat erop gericht is dat werknemers ook op latere leeftijd in staat blijven hun werk aan te kunnen. Inmiddels ziet 65% van alle bedrijven het als taak van de werkgever om werknemers aan te spreken op ongezond gedrag. En daarbij bieden vooral de grote werkgevers programma's om werknemers daarin te begeleiden. Zo wordt in steeds meer grote bedrijven periodiek het arbeidsvermogen van werknemers gemeten en worden arbeidsbelevingsonderzoeken gedaan. Mochten werknemers ondanks dit beleid toch langdurig uitvallen, dan laat ruim 80% van de bedrijven zich terzijde staan door externe dienstverleners voor re-integratie. Dit is ongetwijfeld een belangrijke reden voor het historische lage aantal werknemers dat duurzaam arbeidsongeschikt wordt. En blijkt daarmee een duurzame investering

De BedrijfsgezondheidszorgMonitor is een jaarlijks terugkerend onderzoek onder ruim 1800 bedrijven, waarvan het veldwerk (februari/maart) in opdracht van MarketConcern Van Spaendonck door Intomart GfK wordt uitgevoerd.





http://www.marketconcern.nl