UMC Utrecht


Prof. Brunekreef Akademiehoogleraar

De Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW) heeft prof.dr.ir. Bert Brunekreef benoemd tot Akademiehoogleraar. Hij is benoemd vanwege zijn autoriteit op het gebied van luchtvervuiling, milieu en gezondheid. Milieu-epidemioloog Brunekreef is verbonden aan het Institute for Risk Assessment Sciences (IRAS) van de Universiteit Utrecht en aan het Julius Centrum van het UMC Utrecht. De KNAW heeft dit jaar in totaal vier nieuwe Akademiehoogleraren benoemd. Zij kunnen zich als Akademiehoogleraar geheel wijden aan innovatief onderzoek en de begeleiding van jonge onderzoekers.

Bert Brunekreef (Utrecht, 1953) studeerde Milieuhygiëne aan de universiteit van Wageningen. Hij specialiseerde zich in luchtvervuiling, milieu en gezondheid, en vertrok na zijn promotie voor een jaar naar de Harvard School of Public Health. Sinds 1993 is Brunekreef hoogleraar Milieu-epidemiologie in Wageningen, en vanaf 2000 in Utrecht. Aan de Universiteit Utrecht zette hij in 2005 het Institute for Risk Assessment Sciences op, waarvan hij zelf nog steeds directeur is. Brunekreef adviseert nationaal en internationaal vaak over gezondheid en milieu en ijvert op alle mogelijke manieren voor maatregelen tegen luchtvervuiling. Hij toonde als eerste aan dat vochtige huizen met schimmel de kans op astma bij kinderen flink doet toenemen. Ook als het om buitenmilieu gaat is Brunekreef bijzonder invloedrijk. Zijn naam is voorgoed verbonden aan de normen voor de hoeveelheid fijnstof die aanvaardbaar is voor de gezondheid. Brunekreef kreeg onder meer de Goldsmith Award van de International Society of Environmental Epidemiology en de European Lung Foundation Award. Vorig jaar ontving hij een eredoctoraat van de universiteit van Leuven en kreeg hij de Dr. A.H. Heinekenprijs voor de Milieuwetenschappen voor zijn milieu-epidemiologisch onderzoek naar onder meer luchtvervuiling en gezondheid.

Programma Akademiehoogleraren
Het Programma Akademiehoogleraren is in 2002 ingesteld. Excellente hoogleraren tussen 55 en 60 jaar worden voorgedragen door de colleges van bestuur van hun universiteit. De voordrachten worden beoordeeld door een internationaal samengestelde commissie onder voorzitterschap van de president van de KNAW, Robbert Dijkgraaf. In voorgaande jaren zijn de volgende Utrechtse hoogleraren benoemd tot KNAW-Akademiehoogleraar: prof.dr. Gerard 't Hooft, prof.dr. Hans Duistermaat, prof.dr. Henk Lekkerkerker en prof.dr. Hans Oerlemans.

Bron: www.uu.nl
woensdag 15 april 2009