Ingezonden persbericht


Meer wooncomfort, lagere energierekening
Duurzaamheidsproject Wooncompagnie Schagen voltooid

Met een spectaculair pilotproject heeft Wooncompagnie in Schagen fors duurzaam geïnvesteerd. Enerzijds in verlaging van woonlasten en verhoging van wooncomfort voor haar huurders, anderzijds in energiebesparing voor het milieu.

De energieprestatie van 130 woningen aan de Plevierstraat, Kievitlaan, Kwikstaarthof en Reigershof is flink opgevijzeld. Binnen een half jaar zijn ze voorzien van zonnecollectoren, zonneboilers en vloerisolatie.

Opbrengsten huurders
De vloerisolatie levert qua warmtevoorziening een jaarlijkse besparing op van ongeveer 200 kuub aardgas. Daarnaast zal de toepassing van zonne-energie het gasverbruik voor de warmwatervoorziening ongeveer halveren. Opzichter Menno de Rooij: 'De complete duurzame opwaardering levert een gemiddeld huishouden een besparing op van zo'n 200 euro per jaar. Plús voelbaar meer woongenot natuurlijk. Zo zal de vloer nooit meer zo steenkoud aanvoelen als het deed.'

Geen huurverhoging
Het project is uniek omdat het mede mogelijk is gemaakt door gebruikmaking van een nieuwe overheidssubsidie. Een kans die Wooncompagnie signaleerde en met beide handen aangreep, omdat het direct bijdraagt aan haar primaire doelen: investeren in de leefomgeving en de huurder zo prettig mogelijk laten wonen. Menno de Rooij: 'Gemiddeld is per woning circa 3.700 euro geïnvesteerd, opgeteld bijna een half miljoen euro voor het gehele project. Door medefinanciering uit subsidie konden deze mooie opwaardering worden aangeboden zonder huurverhoging.'

Eind april volgt de evaluatie van de pilot. Gezien de positieve resultaten en reacties van de bewoners hoopt Wooncompagnie op vervolgkansen in de toekomst.