Unicef-medewerkers voor een dag docent 16 april 2009, Voorburg - Op donderdag 9 april stonden medewerkers van Unicef Nederland voor de klas op vmbo-school Veurs Voorburg.

Unicef-directeur Jan Bouke Wijbrandi en Veurs Voorburg directeur Paul van de Burgt met een van de leerlingen die het beste fondsenwervende idee had bedacht. Foto: Stella Tettero Unicef-directeur Jan Bouke Wijbrandi en Veurs Voorburg directeur Paul van de Burgt met een van de leerlingen die het beste fondsenwervende idee had bedacht. Foto: Stella Tettero

De leerlingen van de eerste klassen leerden op deze dag hoe belangrijk schoon drinkwater is. Het water werd zelfs symbolisch afgesloten, zodat ze op pad moesten om drinkwater bij het vlakbij gelegen kantoor van Unicef te gaan halen. Onderweg konden ze jerrycans en andere spullen verdienen om het in te vervoeren; ze moesten daarvoor door Unicef-medewerkers gestelde vragen over water goed beantwoorden. Dat gebeurde in het Engels, zodat er spelenderwijs ook aan hun talenkennis werd gewerkt.

De tweede klassen kregen les in kinderrechten. Unicef ziet als kinderrechtenorganisatie van de Verenigde Naties er wereldwijd op toe dat de rechten van kinderen worden nageleefd, ook die van kinderen in Nederland. De leerlingen mochten zelf nieuwe rechten verzinnen en gingen hierover met elkaar in debat.

De dag werd afgesloten met de verkiezing van het beste fondsenwervende idee voor Unicef. De tweedeklassers moesten het idee verzinnen, de leerlingen van de eerste klassen mochten meebeslissen over welke actie het beste was. De winnaars - die een dance event hadden bedacht - wonnen Unicef-caps als prijs.

Unicef heeft een aantal maanden geleden contact opgenomen met Veurs Voorburg, met het voorstel om samen iets voor de leerlingen van de school te doen. Het argument van Unicef hiervoor was dat haar medewerkers op deze manier niet alleen hun blik richten op kinderen ver weg, maar ook op die dichtbij huis. Veurs Voorburg en Unicef kijken terug op een geslaagde dag en zullen onderzoeken of ze de samenwerking zullen voortzetten.

Website Veurs Voorburg