Ministerie van Defensie

Onderscheidingen generaal Spoor naar Bronbeek

16 april 2009, 15.28 uur

Mevrouw Spoor-Dijkema, de weduwe van generaal Spoor, schonk gisteren alle onderscheidingstekenen van haar echtgenoot aan Museum Bronbeek. Tot de onderscheidingen behoren onder meer de Militaire Willems Orde en de Medal of Freedom (USA). Weduwe generaal Spoor en kolonel Bolderman

Mevrouw Spoor heeft alle bescheiden persoonlijk overhandigd aan kolonel Bolderman, de commandant van Bronbeek. Een gipsen buste van Spoor, die al in bruikleen was gegeven, werd bij deze gelegenheid eveneens geschonken. De schenkingen vormen een waardevolle aanvulling op de collectie van Bronbeek. Het museum was al eerder in het bezit gekomen van het uniform van de generaal. Dat wordt momenteel in Bronbeek geëxposeerd in de tijdelijke tentoonstelling `Wayang Revolusi'. Daarin speelde generaal Spoor een prominente rol.

Onderscheidingen van generaal Spoor (1902-1949)

Leider in de politionele acties Simon Hendrik Spoor (1902 -1949) werd in september 1946 in de rang van tijdelijk luitenant-generaal benoemd tot commandant van het Koninklijk Nederlands Indisch Leger (KNIL) en tot hoofd van het Departement van Oorlog in Nederlands Oost-Indië.

Ook was hij commandant van alle Nederlandse strijdkrachten te land in Nederlands Oost-Indië. Hij gaf leiding aan de operaties tegen de Indonesische nationalisten, waarvan de politionele acties in 1947 en 1948 de bekendste zijn.

Spoor overleed op 25 mei 1949, op het moment dat het einde van de Nederlandse aanwezigheid in Indonesië zich al aftekende. Kort voor zijn dood was hij nog bevorderd tot viersterrengeneraal. De Militaire Willemsorde ontving hij postuum.