ICT~Office, branchevereniging IT-, Telecom- en Officebedrijven


ICT~Office wil einde aan oneigenlijk gebruik inkoopvoorwaarden overheid

16 april 2009

ICT~Office wil dat de overheid stopt met het oneigenlijk gebruik van de zogenoemde Arvodi-voorwaarden. Deze inkoopvoorwaarden zijn niet geschikt voor de levering van ICT-diensten, hetgeen staat vermeld in de toelichting. Deze wordt echter niet vrijgegeven. Hiermee gebruikt de overheid de Arvodi-voorwaarden op een oneigenlijke manier. ICT~Office dient daarom vandaag een verzoek in bij het ministerie van Algemene Zaken om de interne toelichting en bijbehorende modelcontracten van de Arvodi-voorwaarden openbaar te maken op basis van de Wet openbaar bestuur.

De 'Algemene rijksvoorwaarden voor het verstrekken van opdrachten tot het verrichten van diensten' (Arvodi-voorwaarden) worden eenzijdig door de rijksoverheid opgesteld. In februari 2008 is de laatste versie van deze voorwaarden officieel bekend gemaakt. Bij deze voorwaarden behoort een boekje waarin de toelichting en bijbehorende modelcontracten zijn opgenomen. Dit boekje wordt alleen verspreid binnen de (rijks)overheid en niet verstrekt aan leveranciers.

Niet voor ICT-diensten

Bedrijven uit de ICT-branche worden regelmatig geconfronteerd met de Arvodi-voorwaarden wanneer zij zaken willen doen met overheidsorganen. De Arvodi-voorwaarden zijn echter nadrukkelijk niet bedoeld om te gebruiken bij opdrachten op het gebied van ICT-diensten. Dit staat ook zo in de interne toelichting op deze voorwaarden.

Binnen twee weken

ICT~Office doet het verzoek om informatie op basis van de Wet openbaarheid bestuur (WOB-verzoek). Volgens deze wet kan iedereen een WOB-verzoek indienen bij een bestuurorgaan over een bestuurlijke aangelegenheid. Het ministerie van Algemene Zaken is wettelijk verplicht binnen twee weken op het WOB-verzoek van ICT~Office te reageren.

Over ICT~Office
ICT~Office is de branchevereniging van de IT-, Telecom-, Internet- en Officebedrijven in Nederland. Zij behartigt de belangen van de aangesloten organisaties richting politiek en overheid. Met een achterban die 30 miljard omzet en meer dan 250.000 medewerkers telt, is ICT~Office dé belangenbehartiger van de Nederlandse ICT- en Officesector.

---

Noot aan de redactie (