Gemeente Overbetuwe


College Overbetuwe ontvangt reactie Bezwarencommissie over FPC Lingeburght
---

Â

Het advies van de Bezwarencommissie aan het College van B&W over de ingediende bezwaarschriften tegen het Forensisch Psychiatrisch Centrum (FPC) De Lingeburght in Zetten, blijft onveranderd. Dit laat het onafhankelijk adviesorgaan weten in een reactie aan het College van B&W van gemeente Overbetuwe. Het College had de Bezwarencommissie eerder om nader advies gevraagd teneinde helderheid te verkrijgen over een aantal vraagpunten van het College.

Aanleiding vraag om nader advies

In het eerder gegeven advies over de bouwvergunning en de vrijstelling voor de bouw van het FPC, verwees de Bezwarencommissie niet naar de uitspraak die de voorzieningenrechter deed over de bouwvergunning. Deze stelde dat de bouw voorlopig opgeschort moet worden, onder andere omdat een FPC naar het voorlopig oordeel van de rechter niet zou passen binnen het geldende bestemmingsplan. Het College wilde daarom graag weten of de commissie tot hetzelfde advies zou zijn gekomen indien de commissie kennis had genomen van die uitspraak. Daarnaast wilde het College weten of de commissie tot hetzelfde advies zou zijn gekomen als er sprake is van een aanvraag (mede) gebaseerd op het gebruik van de kliniek door anderen dan jeugdige tbs-ers, bijvoorbeeld volwassen tbs-ers.

Reactie van Bezwarencommissie

In een brief aan het College stelt de Bezwarencommissie dat de commissie bij haar advisering kennis neemt van de voorhanden zijnde gegevens. Dat betreft derhalve ook de na de zitting bekend geworden uitspraak van de voorzieningenrechter van 22 januari 2009. Vervolgens heeft de commissie het advies op 26 februari 2009 uitgebracht, dat naar het oordeel van de commissie is voorzien van een uitgebreide motivering. De commissie ziet dan ook geen aanleiding voor het uitbrengen van een nader advies.
De commissie acht zich niet bevoegd de vraag over volwassen tbs-ers te beantwoorden, omdat de commissie het College slechts kan adviseren over het al dan niet in stand laten van het bestreden besluit op grondslag van de ingediende bezwaren. Aangezien het bestreden besluit geen betrekking heeft op het gebruik van het FPC door anderen dan jeugdige tbs-ers, valt deze vraag buiten het toetsingskader en daarmee buiten de bevoegdheid van de commissie.

Het advies van de Bezwarencommissie blijft dus onveranderd. Dit betekent dat het gebruik als FPC volgens de commissie past binnen de bestemming âbijzondere doeleindenâ, maar dat de ommuring niet past binnen de bouwregels van het geldende bestemmingsplan. De bouwvergunning had volgens de commissie op die grond dus niet verleend kunnen worden zonder eerst een vrijstelling ex artikel 19 WRO voor de muur te verlenen. De Bezwarencommissie adviseert dan ook om de bezwaarschriften wat betreft de muur gegrond te verklaren en het bestreden besluit (verlening van bouwvergunning) te herroepen. De commissie merkt op dat het College de artikel 19 WRO-procedure alsnog kan volgen en kan betrekken bij de hernieuwde beslissing op de aanvraag.

Vervolg van procedure

Op basis van dit advies en het oordeel van de voorzieningenrechter neemt het College binnenkort een besluit over het vervolg van de procedure. Daarbij wil het College de gemeenteraad een podium bieden om zich over het proces uit te laten. Dit zal gebeuren in de openbare vergadering van commissie GFZ op 12 mei in de Wanmolen in Zetten en vervolgens in de openbare raadsvergadering op 26 mei. Vervolgens moet het College tot een besluit komen betreffende de bouwaanvraag voor het FPC.