College van Beroep voor het bedrijfsleven

Ook om andere dan medische redenen kan ontheffing van de arbeidsverplichting worden verleend

Ingevolge artikel 9, eerste lid, van de WWB is de bijstandsgerechtigde jonger dan
65 jaar verplicht: a. naar vermogen algemeen geaccepteerde arbeid te verkrijgen en te aanvaarden (â¦); b. gebruik te maken van een door het college aangeboden voorziening, waaronder begrepen sociale activering, gericht op arbeidsinschakeling, alsmede mee te werken aan een onderzoek naar zijn mogelijkheden tot arbeidsinschakeling. Artikel 9, tweede lid, van de WWB bepaalt voor zover van belang dat, indien daarvoor dringende redenen aanwezig zijn, het college in individuele gevallen tijdelijk ontheffing kan verlenen van een verplichting als bedoeld in het eerste lid.
Het College heeft zich blijkens de gedingstukken op het standpunt gesteld dat er geen dringende redenen aanwezig zijn om appellante verdergaand van arbeidsverplichtingen te ontheffen dan in het besluit van 31 maart 2006 is neergelegd. In dat verband heeft het College zich op het standpunt gesteld dat, nu appellante niet wil meewerken aan een medisch onderzoek, niet kan worden beoordeeld in hoeverre zij arbeidsongeschikt is en of zij verdergaand ontheven dient te worden van de arbeidsverplichtingen.
De Raad is van oordeel dat het College een te beperkte uitleg heeft gegeven aan het begrip dringende redenen als bedoeld in artikel 9, tweede lid, van de WWB. Noch uit de tekst van artikel 9, tweede lid, van de WWB noch uit de toelichting daarop volgt dat dringende redenen slechts van medische aard zouden kunnen zijn.

LJ Nummer:

BI0845

Bron: Centrale Raad van Beroep
Datum actualiteit: 16 april 2009