Ministerie van Defensie

Periodiek overzicht Afghanistan

16 april 2009, 16.00 uur

Het Afghaanse leger voerde de afgelopen week een zelfstandig geplande operatie uit in de Tanjivallei tussen Tarin Kowt en Deh Rawod. De Afghanen werden begeleid door een Frans Operational Mentor and Liaison Team. Task Force Uruzgan ondersteunde deze operatie door het paraat houden van een Quick Reaction Force. Deze snel inzetbare eenheid hoefde niet in actie te komen; de Afghanen troffen geen tegenstand aan in de vallei. Wel werden enkele wapens gevonden.

Uit het feit dat Afghaanse militairen deze operatie zelfstandig uitvoerden blijkt de ontwikkeling die het leger doormaakt. De Tanjivallei is van belang omdat het de twee belangrijkste bevolkingscentra van Uruzgan met elkaar verbindt.

Terugkeer

Donderdag keerde het lichaam van de gesneuvelde soldaat der eerste klasse Azdin Chadli terug in Nederland. Zaterdag werd hij in zijn woonplaats Uden begraven. Vier van de vijf bij de raketaanval gewond geraakte militairen kwamen voor verdere medische behandeling terug naar Nederland.

Damdoorbraak Archieffoto: ook twee jaar geleden kampte Uruzgan met hoog water

Het waterpeil in Uruzgan stijgt na overvloedige regenval op verschillende plaatsen tot zorgwekkende hoogte. Deze week brak een irrigatiedam ten oosten van Deh Rawod. De daaropvolgende vloedgolf veroorzaakte schade aan landbouwgrond en een quala. De lokale bevolking vreesde voor meer overlast en vroeg om hulp bij het Nederlandse kamp, waarna het Provinciaal Reconstructie Team zorgde voor een noodreparatie aan de dam. Ook de komende weken kan het hoge water nog voor problemen gaan zorgen in Uruzgan.

Uruzgan ligt voor

Twee onderzoekers van het Brookings Institution in Washington DC brachten op uitnodiging van de commandant Regional Command South, generaal-majoor Mart de Kruif, een bezoek aan de Zuid-Afghaanse provincies Zabul, Helmand, Kandahar en Uruzgan. Dit instituut is één van de meest invloedrijke Amerikaanse denktanks op het gebied van veiligheidsvraagstukken. De onderzoekers verbleven twee dagen op Kamp Holland. "Er is relatief veel succes waarneembaar in de provincie Uruzgan", aldus Jeremy Shapiro, die onderzoek doet naar de onderlinge samenwerking tussen NAVO-militairen. Hij weet nog geen inschatting te geven over de oorzaak hiervan. "Het kan aan de omgeving liggen, maar ook aan de aanpak. Ik ben erg onder de indruk van de wijze waarop de Nederlandse militairen hun karwei hier klaren." Shapiro heeft ervaren dat er bij de internationale gemeenschap veel aandacht is voor de Nederlandse aanpak. Het counter insurgency beleid zoals onlangs nog is besproken op de Afghanistan conferentie in Den Haag bevat ideeën die de Nederlandse militairen al hanteren. Zijn collega Vanda Felbab-Brown vindt dat Uruzgan voor ligt op de andere provincies. Zij doet onderzoek naar economische conflicten in Zuid- Azië, waaronder Afghanistan. "Het is duidelijk dat de oorlog nog niet is gewonnen, maar het beleid hier in Uruzgan is opmerkelijk. Ook op sociaal en economisch gebied is hier vooruitgang waarneembaar."

Chalet Het nieuwe model chalet biedt meer gangruimte

Op Kamp Holland in Tarin Kowt is voor het eerst een nieuw model chalet geplaatst. Het nieuwe onderkomen biedt veel voordelen. Zo kan het chalet veel sneller opgebouwd worden dan de oude, is er meer bewegingsruimte en bespaart het energiekosten door een centraal luchtbeheersingssysteem. Het nieuwe onderkomen biedt dezelfde bescherming als de `oude' gepantserde chalets.

PRT

Afgelopen week liet het Provinciaal Reconstructie Team (PRT) acht waterputten slaan in de omgeving van Deh Rawod. In hetzelfde gebied zijn meerdere Hydro Electric Power Plantsvoor stroomvoorziening geplaatst. Behalve het verder aanbrengen van schanskorven langs de rivieroevers in Deh Rawod, werden ten zuiden van Dizak twee diesel waterpompen geïnstalleerd.

Vuurcontacten Apache gevechtshelikopter boven Afghaans landschap

Kandahar Air Field is de afgelopen week één maal beschoten met een raket, die ver buiten het kamp terecht kwam. Ook Kamp Holland is één maal beschoten met een raket, ook deze kwam buiten het kamp terecht. Apaches van de Nederlandse Air Task Force ondersteunden enkele malen ISAF-grondtroepen in het zuiden van Afghanistan. Daarbij zijn waarschijnlijk slachtoffers gevallen onder de opstandelingen.