Leefbaar Utrecht

Utrecht, 16 april 2009

Bijdrage Stadspartij Leefbaar Utrecht aan interpellatiedebat inzake burgemeester Wolfsen d.d. 16 april 2009

BURGEMEESTER WOLFSEN MOET DIEP DOOR HET STOF

Wat is Utrecht toch een gelukkige stad! Want Utrecht heeft een burgemeester die juist juridische quatsch heel goed kan herkennen omdat hij rechter is geweest en dus alles van het recht weet.

Wat is Utrecht toch een gelukkige stad! Want Utrecht heeft een burgemeester die precies weet wat echte journalisten zijn en wat niet.

Wat is Utrecht toch een gelukkige stad! Want Utrecht heeft een burgemeester die zulke goede contacten heeft in de media dat hij ons kan behoeden voor krantenartikelen die wij als Utrechters beter niet kunnen lezen.

Wat zijn wij Utrechters toch een geluksvogels dat we zo'n burgemeester hebben!

Wat is het toch jammer dat wij dat maar niet willen begrijpen. Dat we niet kunnen begrijpen dat elke uitgever natuurlijk, na een vriendelijk telefoontje van de burgemeester van Utrecht, met liefde 120.000 kranten in de papierversnipperaar gooit en fluitend een nieuwe, aan de wensen van de burgemeester aangepaste, oplage drukt. Dat we maar niet kunnen begrijpen dat daar natuurlijk helemaal geen druk of pressie voor nodig is.

Van alle kanten is de afgelopen dagen geroepen dat deze hele actie van de burgemeester wel heel erg dom is geweest. Was het alleen maar dom, dan zou je het misschien kunnen afdoen als een foutje, een grote fout desnoods. Maar Stadspartij Leefbaar Utrecht kan dit niet als een foutje zien.

De burgemeester van Utrecht heeft, zoals de afgelopen tijd is gebleken, blijkbaar maar één belang en dat is zijn eigen ego. Hij is blijkbaar niet in staat de belangen van de stad en die van zijn persoon in de juiste verhoudingen te zien. Hij neemt een loopje met de waarheid als het hem zo uitkomt, dat is ons wel duidelijk geworden tijdens de persconferentie van afgelopen dinsdag. Utrechters kunnen heel goed bestuurlijke quatsch herkennen, gewoon omdat ze vaak al heel lang Utrechters zijn. Alle energie die in de afgelopen tijd in dat eigen ego is gestopt, gaat ten koste van wat hij als bestuurder echt zou moeten doen. De problemen van de stad, zoals weggepeste inwoners van Zuilen, daadkrachtig en zichtbaar aanpakken.

Echte journalisten heeft Utrecht genoeg, maar we hebben nog een echte burgemeester nodig. Stadspartij Leefbaar Utrecht wil niet uitsluiten dat iemand in staat is om op enig moment boven zijn eigen kleinheid uit te stijgen en dat begint dan voor Leefbaar Utrecht met een onverhuld, openbaar en wel gemeend excuus aan de geschoffeerde hoofdrolspelers Tak en De Heus. Alleen die bereidheid kan mogelijk het begin zijn van een poging om tot een oplossing te komen.

Onze vraag aan de burgemeester: Is die bereidheid er?

Uitgesproken door fractievoorzitter Vincent Oldenborg. Stadspartij Leefbaar Utrecht: Niet links, niet rechts, maar Utrechts !