Senternovem

16-04-2009 | Verband met nanomedicijn heelt doorligwonden

Interview met Dr. Herman Lenting (TNO Industrie & Techniek), projectleider van het IP MKB onderzoeksproject `Lidwine' binnen het thema Medisch Textiel in het Zesde Kaderprogramma.

"Doorligwonden, van die grote vreselijke wonden die heel moeilijk dichtgaan, daar denken wij wat aan te kunnen doen", legt Herman Lenting uit. Voor veel chronische en bedlegerige patiënten zijn deze wonden een dagelijkse kwelling. En in ernstige gevallen sterft er zelfs weefsel af. Samen met tien Europese en Israëlische mkb bedrijven en zeven internationale universiteiten onderzoekt en ontwikkelt TNO medisch textiel om doorligwonden te voorkomen of sneller te genezen. "Of het nou is met massageverband voor een goede doorbloeding, `wrijvingsloos' beddengoed met slimme polymeren of antibacterieel verband dat infecties in de kiem smoort, we verwachten zeker een oplossing te vinden", alsdus de projectleider.

Actieve wondbedekkers
Het antibacteriële verband is voor TNO een goede kans om haar kennis van gecontroleerde afgiftesystemen om te zetten in medische producten. Het verband bevat bijvoorbeeld deeltjes van nano tot microformaat met antimicrobieel middel dat alleen vrijkomt als de wond begint te ontsteken. Het slimme wondverband reageert op de eerste signalen voor een infectie zoals wondvocht, hogere temperatuur of de aanwezigheid van bepaalde enzymen. Zodra de wond bijvoorbeeld vochtiger wordt, start de afgifte van het medicijn en wordt de infectie aangepakt. Lenting: "Het voordeel is dat je dit speciale wondverband langer om de huid kan laten zitten en dat het de genezing bevordert. Juist het verwisselen van verband is zeer pijnlijk voor de patiënt en trekt vaak de randen van de wond weer open."

Beschermheilige
Lenting moest de grens over om een geschikte producent van medische verbandmiddelen te vinden. "Reinbrand Visman van EG-Liaison heeft ons nog geholpen met een zeepkistpresentatie tijdens een partnersearch in Zwitserland." Het Duits/Oostenrijks familiebedrijf Lohman&Rauscher trad uiteindelijk toe tot het consortium. Bij zijn zoektocht stuitte Lenting ook op onderzoekers die met een alternatieve oplossing bezig waren door het stimuleren van de bloeddoorstroming. Lenting: "Uiteindelijk hebben we onze krachten gebundeld." En na een klein jaar onderhandelen met de EU konden de onderzoekers in september 2006 starten met het project `Lidwine', vernoemd naar de beschermheilige van de chronisch zieken.

Wrijvingsloos beddengoed
Met enige trots meldt de projectleider dat er resultaten zijn geboekt. Recent presenteerde hij op het European Technology Platform Textiles namens het consortium maar liefst acht nieuwe productconcepten van medisch textiel die doorligwonden kunnen voorkomen of genezen. Bijvoorbeeld massageverband, een manchet met speciale elastomeer piëzo-elektrische polymeren. Het stimuleren van de bloedsomloop en het veranderen van de drukpunten voorkomt doorligwonden of zorgt dat ze sneller genezen. En naast het eerder genoemde antibacteriële wondverband wordt ook onderzoek gedaan naar coating van beddengoed met een minuscuul laagje polymeren. Door minimale wrijving met de lakens wordt de kwetsbare huid van patiënten flink ontzien. Resultaten van polymeren screening op glas laten zien dat dit in principe haalbaar is. Lenting: "We hebben onze kennis al aardig toepassingsgericht gemaakt. De bedrijven zijn nu aan zet om de resultaten van jaar jaar technologie-onderzoek te demonstreren in nieuwe producten met medisch textiel."

Maatschappelijk debat
Voordat het nieuwe wondverband daadwerkelijk op de markt komt, doorloopt het eerst nog een intensief productveiligheidstraject, net als bij medicijnen. "Nieuwe medische producten moeten natuurlijk wel veilig zijn", zegt Lenting. "Het is ook goed dat minister Van der Hoeven een brede maatschappelijke discussie start over het veilig gebruik van nanotechnologie. Daar is nog veel te weinig over bekend, terwijl het al wel wordt toegepast." Lenting verwacht dat de eerste producten uit het Lidwine-project binnen twee jaar op de markt komen.