Politie Haaglanden

Extra persbericht 16 april

Haaglanden, 16-04-2009

Overvallers aangehouden dankzij onderzoek naar inbraken Den Haag Met de aanhouding van zeven verdachten denken Politie Haaglanden en het Openbaar Ministerie in Den Haag onder meer vier gewapende overvallen, een poging tot een overval, alsmede meerdere woninginbraken en een bedrijfsinbraak te hebben opgelost.

In januari startte aan Bureau Westland een rechercheonderzoek naar het grote aantal inbraken in het Westland. Twee Naaldwijkers (19 en 20 jaar), die in december 2008 op heterdaad waren aangehouden bij een woninginbraak aan de Druivenstraat in Naaldwijk, kwamen in beeld als mogelijke verdachten voor een groot aantal woninginbraken.

Tijdens het onderzoek bleek dat de Naaldwijkers, samen met een aantal Hagenaars, in februari 2009, een overval wilden plegen op een speelgoedwinkel in Den Haag. Het onderzoeksteam greep direct in, wat de overval voorkwam. Er werden vijf jongens aangehouden en in de auto van de jongens werden onder meer een nepvuurwapen en bivakmutsen aangetroffen.

Tijdens de verhoren legden de twee Naaldwijkers van 19 en 20 jaar en drie Hagenaars van 16, 18 en 19 jaar gedeeltelijke bekentenissen af. Het onderzoek leidde op 8 april tot de aanhouding van nog twee verdachten: een 17-jarige Hagenaar en een 25-jarige Naaldwijker

Vorige week werden doorzoekingen verricht in de woningen van de aangehouden verdachten. Daarbij werden onder meer twee nepvuurwapens in beslag genomen alsmede goederen die mogelijk van diefstal afkomstig zijn. Het onderzoeksteam onderzoekt de herkomst van de aangetroffen goederen.

In totaal worden de verdachten er, in wisselende samenstelling, van verdacht verantwoordelijk te zijn voor meerdere gewapende overvallen, pogingen en voorbereidingen daartoe, alsmede meerdere woninginbraken en een bedrijfsinbraak.

Met de aanhoudingen lijken onder meer de overval op het BP tankstation aan de Koningin Julianaweg in s-Gravenzande op 21 februari 2009, de overval op een belwinkel in Den Haag op 13 februari 2009, de overval op een supermarkt aan de Hengelolaan in Den Haag op 17 januari 2009 en de overval op een Chinees restaurant aan de Pr.Julianastraat te Naaldwijk op 15 februari 2009 te zijn opgelost.

De verdachten werden op vrijdag 10 april voorgeleid aan de rechter-commissaris, die besloot de 16, 18, 19 en 20 jarige verdachten voor 90 dagen gevangen te houden. De 17-jarige en 25-jarige verdachten zijn voor 14 dagen in bewaring gesteld en zullen volgende week voor de raadkamer moeten komen.

Het onderzoek naar de inbraken gaat onverminderd verder. Het rechercheteam verwacht in de nabije toekomst meer aanhoudingen te kunnen verrichten.