Gemeente Sneek


Krúsrak naam houten brug

naam brug De houten brug in Sneek heet Krúsrak. Bij de officiële opening van de brug werd gisteravond de naam onthuld. Dat gebeurde tijdens de feestelijke openingsact van theatergroep Timecruisers, die techniek uit verleden, heden en toekomst samenbrachten en kinderen van basisscholen De Vuurvlinder en De Wyken uit de wijk Duinterpen en de slagwerkers van Afslag Sneek.

Krúsrak is bedacht door de heer B. van der Schaaf uit Damwâld en de heer M. Flapper uit Heeg die meededen aan de naamwedstrijd waarop ruim 400 inzendingen binnenkwamen. Zij kregen uit handen van juryvoorzitter ir. P. Struik, hoofdingenieur-Directeur Rijkswaterstaat Noord Nederland een dinerbon en het boek `Het lef van Sneek, het proces van de Houten Brug in 18 interviews'.

Fotowedstrijd
prijswinnaars Verder was er een prijs voor de winnaar van de fotowedstrijd, uitgeschreven door het project-bureau Rijksweg A7.

Winnares mevrouw A. de Vries uit Sneek kreeg uit handen van wethouder Metz een dinerbon en bloemen. Van de dertig inzendingen sprak de foto van De Vries het meest aan: "Op deze foto komt de brug, door de weerspiegeling in het water mooi naar voren op deze foto'', aldus de wethouder

Naam
De keuze voor de naam Krúsrak was unaniem. Het woord `krús' verwijst naar de structuur van het opvallende kruisverband van de houten bovenbouw en `rak' moet worden gezien in betekenis van een constructie van latten (om iets aan te hangen of op te zetten). De combinatie geeft het woord 'Krúsrak' en dat is de watersportterm, waarmee een stuk vaarwater dat laverend moet worden afgelegd wordt aangeduid. Struik: "Deze korte en krachtige Friese naam is voor elke automobilist herkenbaar. Het is een term die goed past bij Watersportstad Sneek. Voor de toekomstige tweede houten brug, beschikt de watersport gelukkig over een rijke woordenschat om hieruit opnieuw een passende naam te kiezen".

Geschiedenis
In 2004 schreef de gemeente Sneek een prijsvraag uit voor het meest originele en bruikbare viaductontwerp over de rijksweg A7 in Sneek. De jury bestond ui de provincie Fryslân, gemeente Sneek, Rijkswaterstaat, een twee inwoners uit Sneek, de Welstandcommissie, een architect uit de stad en een onafhankelijke architect. Zij kozen voor het ontwerp van een houten viaduct van architectenduo Achterbosch Architectuur / Onix, samen OAK architecten.

Na drie jaar voorbereiding, begon aannemer Schaffitzel uit het Duitse Schwabisch Hall in januari 2008 met de bouw van de eerste houten brug in de kruising Akkerwinde. Eind dit jaar start dezelfde aannemer met de bouw van de tweede houten brug voor de kruising met de Molenkrite.

Foto's Simon Bleeker