Universiteit van Tilburg

16 april 2009

Ilja van Beest benoemd tot hoogleraar sociale psychologie

Aanstelling UvT per 1 september 2009

De Universiteit van Tilburg heeft sociaal psycholoog Ilja van Beest met ingang van 1 september 2009 benoemd tot hoogleraar sociale psychologie. Van Beest doet onderzoek naar het spanningsveld tussen sociale en financiële prikkels. Zo houdt hij zich bezig met de vraag waarom een compliment soms beter werkt dan een financiële beloning.

De rode draad in het onderzoek van Ilja van Beest, nu nog universitair hoofddocent aan de Universiteit Leiden, is het relatieve belang van financiële en sociale prikkels. In eerder onderzoek ontdekte hij dat mensen die moeten samenwerken om hun doel te bereiken, partners uitkiezen die kunnen bijdragen aan het bereiken van dat doel. Anderen laten ze gemakkelijk links liggen. Maar als de uitsluiting van anderen sociale 'kosten' met zich meebrengt, zoals verslechtering van de relatie, wordt uitsluiting veel minder vanzelfsprekend. Volgens Van Beest kan het vormen van coalities alleen goed worden begrepen als niet alleen rekening wordt gehouden met het eigenbelang van mensen, maar ook met een factor als eerlijkheid. Eerlijkheid kan zelfs doorslaggevend zijn bij het vormen van coalities. Behalve naar coalitievorming doet Van Beest onderzoek naar onderhandelen en het toeschrijven van symptomen aan chronische aandoeningen.

Dr. Ilja van Beest (1972, Amsterdam) studeerde methodenleer aan de Universiteit van Amsterdam en promoveerde aan de Universiteit Leiden op het proefschrift Self-interest and fairness in coalition formation. Voor het proefschrift ontving hij de ASPO Dissertation Award voor de beste Nederlands dissertatie op het gebied van de sociale psychologie. Hij was docent aan de Universiteit van Amsterdam (1996-1997, 2001-2003) en de Universiteit Leiden (2002-heden, sinds 2007 universitair hoofddocent). Sinds 2008 zit hij in de redactie van het wetenschappelijke tijdschrift Social Influence. In 2004 sleepte hij een Veni-beurs van NWO in de wacht voor talentvolle jonge onderzoekers, voor een driejarig onderzoek naar coalitievorming. De leerstoel sociale psychologie van de UvT is ondergebracht bij het departement Sociale Psychologie van de Faculteit Sociale Wetenschappen.