Gemeente Alphen-Chaam

Onderzoek naar tekenbeten onder 30-65 jarigen in Alphen-Chaam

De GGD West-Brabant maakt zich zorgen over de landelijke toename van het aantal tekenbeten en de ziekte van Lyme. De GGD gaat daarom in mei in samenwerking met de gemeente Alphen-Chaam een onderzoek naar tekenbeten uitvoeren onder 1000 30-65 jarige inwoners van Alphen-Chaam.

Teken kunnen de ziekte van Lyme overbrengen. Dit is een ernstige ziekte die, als deze niet tijdig herkend wordt, kan leiden tot blijvende schade aan het zenuwstelsel, de huid, gewrichten en het hart.

Met de uitkomsten van het onderzoek gaat de GGD in overleg met de gemeente na hoe bestaande voorlichting en voorzieningen op het gebied van preventie van tekenbeten te verbeteren. Er is gekozen voor de gemeente Alphen-Chaam, omdat dit een relatief bosrijke gemeente betreft; een omgeving waar teken vaker voorkomen.

Een steekproef van de inwoners krijgt een vragenlijst over tekenbeten en de ziekte van Lyme toegestuurd. De mensen die de GGD benadert voor het onderzoek worden willekeurig geselecteerd. De vragenlijst is anoniem; naam en adres invullen is niet nodig. Hoe meer mensen de vragenlijst invullen, des te beter gefundeerd de aanbevelingen zijn.Voor het onderzoek heeft de GGD subsidie gekregen van het RIVM (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu).

De GGD West-Brabant publiceert de resultaten van het onderzoek in het najaar van 2009.