Gemeente Duiven


Meer cultuur door meer samenwerking in regio Arnhem

Tien gemeenten rondom Arnhem gaan samenwerken om meer cultuur mogelijk te maken. Duiven, Lingewaard, Overbetuwe, Renkum, Rheden, Rijnwaarden, Rozendaal, Wageningen, Westervoort en Zevenaar hebben daarvoor op 8 april hun handtekening gezet onder Cultuurpact. In dit pact maken zij afspraken die moeten leiden tot meer belangstelling voor cultuur en tot meer culturele activiteiten. De provincie stimuleert deze samenwerking door ¤ 0.24 per inwoner beschikbaar te stellen. De deelnemende gemeenten zelf betalen ¤ 0,16 per inwoner.

Drie thema's
Het cultuurprogramma van de tien gemeenten kent drie thema's: cultuurtoerisme en erfgoed; amateurkunst, jongeren en welzijn; cultuureducatie voor leerlingen van de basisschool. Van het beschikbare budget worden projecten geïnitieerd die aan verschillende voorwaarden moeten voldoen. Zo moet het gaan om bovenlokale projecten die vaker terugkeren. Ook projecten die mikken op scholieren, jongeren of toeristen scoren hoog.

Belangstelling
Cultuurpact sluit aan bij de culturele ambities van de provincie. Deze wil vooral werk maken van cultuureducatie en een groeiende belangstelling voor cultuur. "Cultuur heeft niet alleen maar een waarde van zichzelf," aldus gedeputeerde Hans Esmeijer, "er is ook sprake van economische waarde. Mensen en bedrijven zoeken graag gebieden op waar het aantrekkelijk is. Het culturele klimaat is daarbij één van de belangrijkste factoren."

Uitvoering
De gemeenten krijgen bij de uitvoering van Cultuurpact ondersteuning van Kunst en Cultuur Gelderland. Daar is regiocoördinator Berenice van Woerden in dienst, die de regio met raad en daad bijstaat.

KCG
KCG is het Gelderse kenniscentrum voor amateurkunst, buitenschoolse kunsteducatie en professionele kunst. Samen met culturele organisaties en gemeenten creëert KCG goede condities voor kunst en cultuur in de hele provincie. KCG doet dit door partijen te adviseren, samen te brengen en bovenlokale projecten en manifestaties te ontwikkelen. KCG wordt gesubsidieerd door het provinciaal bestuur van Gelderland.