Greenpeace

Greenpeace over G8: bestrijd voedselcrisis zonder milieuschade

16 april 2009

Amsterdam, Nederland -- Greenpeace roept de landbouwministers van de G8 op om fundamentele keuzes te maken in het landbouwbeleid. De G8 zou moeten beginnen met een transitie in de landbouw naar een systeem dat mensen voedt en het milieu beschermt. In Treviso in Italië overlegt de G8 dit weekend over de vraag hoe de voedselcrisis moet worden aangepakt. Herman van Bekkem, landbouwexpert bij Greenpeace: "De conclusie van honderden wetenschappers van over de hele wereld is dat de toekomst van de landbouw veel meer ligt in ecologische landbouw. Om ook voor de lange termijn een oplossing te vinden voor de voedselcrisis zou de G8 dit advies ter harte moeten nemen."

Greenpeace dringt er bij de ministers op aan om de resultaten van de recent verschenen "International Assessment of Agricultural knowledge, Science and Technology for Developement", IAASTD , op te volgen met concrete stappen. Deze studie, die drie jaar duurde en geïnitieerd werd door de Wereldbank en de FAO, de voedsel- en landbouworganisatie van de VN, is uitgevoerd door 400 landbouwwetenschappers. Zij concluderen dat technologieën zoals bestrijdingsmiddelen en kunstmest in het verleden de productiviteit van de landbouw hebben verbeterd, maar nu grote schade voor het milieu veroorzaken.

"Het is vragen om problemen als de G8 de nadruk eenzijdig legt op verhoging van productiviteit ten koste van mens en milieu", vindt Greenpeace. Van Bekkem: "De G8 zou moeten kiezen voor serieuze investeringen in ecologische landbouwsystemen van kleinschalige boeren . Het subsidiëren van onduurzame, industriële landbouw in bijvoorbeeld grootschalige monoculturen moet met onmiddellijke ingang stoppen."

Greenpeace onderschrijft de roep van vooraanstaande landbouwdeskundigen aan overheden om de adviezen van de VN-landbouwanalyse op te volgen. Business as usual is ook volgens hen geen optie meer. Olivier de Schutter, VN-rapporteur op het gebied van voedselrechten, stelde onlangs dat "overheden en andere belanghebbenden de manier waarop we voedsel produceren grondig moeten herzien. Dit is geen duurzaam systeem, niet voor mensen, niet voor het milieu. Het huidige landbouwsysteem heeft geleid tot wijdverspreide honger, het uitputten van natuurlijke hulpbronnen en versnelde klimaatsverandering. We hebben de plicht om onze keuzes in het verleden te herzien."

De landbouwministers van de G8 bediscussiëren in Treviso de behoefte aan nieuwe manieren van beleidsvorming voor de wereldwijde landbouw, inclusief een voorstel voor een wereldwijd partnerschap voor landbouw en voedselzekerheid, een nieuwe organisatie die wordt geleid door overheden en agro-industrie. Greenpeace roept de G8-ministers op om de conclusies van de IAASTD over te nemen. Daarnaast vindt Greenpeace dat de G8-ministers ook kunnen leren van de manier waarop de IAASTD is georganiseerd: door alle stakeholders in de beleidsvorming te betrekken en de huidige sociale, milieu en economische problemen op alle relevant aspecten van landbouw, voedselproductie en consumptie te analyseren .

Contact informatie


---

Noten: - Rapport IAASTD: http://www.agassessment.org

- Ecologische landbouwmethoden zorgen voor gezond voedsel, van gezonde boerderijen voor vandaag en voor de toekomst, door de bodem, water en klimaat te beschermen. Een gezonde bodem is het fundament voor gezonde landbouw. Essentieel is om bijvoorbeeld via goed bodembeheer de mestkringlopen te herstellen. Ecologische landbouwsystemen zijn goed voor de biodiversiteit op en rond de akkers en vervuilen het milieu niet met chemische inputs of genetische gemanipuleerde landbouwgewassen. - Statement van de VN-rapporteur over voedselrechten: VN-Conventie over Duurzame ontwikkeling ,Intergovernmental Preparatory Meeting, IAASTD-sessie, New York, 25 februari 2009 - Agriculture at a Crossroads: http://www.greenpeace.org/international/press/reports/agriculture-at -a-crossroads Greenpeace is een onafhankelijke, wereldwijde milieuorganisatie die wordt vertegenwoordigd in meer dan 40 landen. We worden in Nederland gesteund door circa 550.000 donateurs. Greenpeace voert actie tegen klimaatverandering, nucleaire energie en giftige stoffen. De organisatie is voor het behoud van oerbossen en een rijke biodiversiteit op land en in zee.