Gemeente Den Haag

Kruispunt Plesmanweg met Nieuwe Parklaan wordt rotonde De kruising van de Plesmanweg, de Nieuwe Parklaan en de Wittebrug krijgt een rotonde met vrijliggende fietspaden. De komst van een rotonde maakt de kruising fietsvriendelijker. Bovendien bevordert het de doorstroming van het autoverkeer. Tegelijk met deze werkzaamheden krijgt de openbare ruimte een opknapbeurt. Het voorontwerp ligt tot 1 juni ter inspraak.

Voor fietsers zijn op de drukke, brede kruising nu nauwelijks gemarkeerde voorzieningen. Verkeer dat af wil slaan moet dat in twee bewegingen doen en dat levert verkeersonveilige situaties op. Wethouder Peter Smit van Verkeer wil dit verbeteren door een rotonde te maken: De belangrijke fietsroutes die hier samen komen, vereisen betere voorzieningen. Daarom leggen wij een rotonde aan met vrijliggende fietspaden zonder verkeerslichten. Ook het autoverkeer profiteert van de nieuwe rotonde: doordat de verkeerslichten vervallen, kan het verkeer beter doorstromen. Aan de overkant van het kanaal, bij Madurodam, is inmiddels begonnen met de aanleg van de extra keerlus voor lijn 9.

De aanleg van de rotonde biedt gelegenheid de openbare ruimte aantrekkelijker te maken. De kruising krijgt een groener karakter dat goed aansluit op de Nieuwe Parklaan en het groen van het Hubertuspark en de Scheveningse Bosjes. De brugmuren van de Wittebrug en de tuin van het ministerie van Verkeer & Waterstaat worden aangepast. De werkzaamheden aan de rotonde starten naar verwachting in de eerste helft van 2010.

Inspraak
Het ontwerp voor de rotonde is besproken met het aanpalende Ministerie van V&W en de omwonenden van de kruising.
Het voorontwerp ligt van 20 april tot 1 juni ter inzage in het gemeentelijk ContactCentrum in het stadhuis (Spui 70) en in het stadsdeelkantoor Scheveningen (Scheveningseweg 303). De gemeente presenteert het ontwerp in het begin van de inspraakperiode aan omwonenden en andere betrokkenen. Belanghebbenden kunnen tot en met 1 juni 2009 schriftelijk reageren op het voorstel.