Gemeente Den Haag

Straatvertegenwoordigers Laak gaan voor Veiligheid Award 2009

Het project Straatvertegenwoordigers van Wijkberaad Laak is genomineerd voor de Publieke Veiligheid Award 2009. Deze verkiezing draait om innovatieve en daadkrachtige veiligheidsprojecten.

Leo Olffers, voorzitter wijkberaad Laak Centraal, is initiatiefnemer van dit project. Hij is erg trots op de nominatie: De Straatvertegenwoordigers zijn de oren en ogen van de wijk. We willen de leefbaarheid, veiligheid en ook betrokkenheid in de wijk verbeteren. Dat lukt ons goed, de criminaliteitscijfers - gemeten door de politie - zijn gedaald sinds de start van dit project in 2002. En ik hoor steeds meer positieve geluiden van wijkbewoners over hun wijk Laak.

Straatvertegenwoordigers en buurtbewoners in actie De nominatie is een hele prestatie, want het project draait geheel op vrijwilligers. Dit in tegenstelling tot de twee andere genomineerden voor de award. Van 63 Straatvertegenwoordigers in 2002 telt Laak er op dit moment al 84. En dat aantal groeit nog steeds. In bijna iedere straat is een vertegenwoordiger aanwezig. Is er bijvoorbeeld een kapotte straatlantaarn of ligt er grofvuil op straat? De Straatvertegenwoordiger regelt met het stadsdeelkantoor dat het gemaakt of opgeruimd wordt. Naast deze praktische meldingen kan hij of zij ook vermoedens melden van bijvoorbeeld mishandeling, illegale bewoning of wietkwekerijen. Naast de Straatvertegenwoordigers kunnen ook buurtbewoners actie ondernemen. Zij zijn welkom op het inloopspreekuur bij Olffers in het wijkcentrum. Hij schakelt indien nodig de wijkagent of iemand van het stadsdeelkantoor in.

Bewoners weer trots op hún wijk Laak
Het succes van de Straatvertegenwoordigers? Volgens Olffers is dat de samenwerking tussen alle partijen en betrokkenheid van de bewoners. Iedere drie à vier maanden is er Straatvertegenwoordigersoverleg. De wijkbewoners, politie en gemeente praten dan over onderwerpen op het gebied van leefbaarheid en veiligheid. Het zijn positieve bijeenkomsten, waar alle partijen informatie uitwisselen. Daarnaast zijn de wijkbewoners erg enthousiast. Ze zien dat de inzet van Straatvertegenwoordigers werkt. Als er een probleem is, wordt er ook daadwerkelijk actie ondernomen. De bewoners zijn weer trots op hun wijk Laak.

Publieke Veiligheid Award 2009: stem!
Wilt u ook dat de Straatvertegenwoordigers uit Laak met de Award thuiskomen? Breng dan uw stem uit! Ga direct naar www.veiligheidaward.nl en stem! In december wordt de winnaar van de award bekendgemaakt.

Meer informatie over de Straatvertegenwoordigers: www.laakcentraal.nl