Landelijk Aktie Komitee Scholieren

LAKS biedt oplossing tekort benchmarks vo

Amsterdam, 16 april 2009 - Het Landelijk Aktie Komitee Scholieren (LAKS) deelt het standpunt van de kamermeerderheid van PvdA, Groenlinks, VVD en SP over de inzichtelijkheid van het bestedingspatroon van scholen. Benchmarks in het voortgezet onderwijs zijn in een tijd waarin schoolbesturen steeds zelfstandiger worden en medezeggenschapsorganen meer rechten krijgen essentieel. Het LAKS biedt een concrete oplossing als het gaat om de stem en tevredenheid van leerlingen: de LAKS-Monitor.

`Er moet meer zicht op het geld van scholen komen'. Het is een duidelijke oproep waar het LAKS achter staat en actief vorm aan geeft. Recente ontwikkelingen op het gebied van autonomie van schoolbesturen en het toezicht op de kwaliteit van lessen vragen om meer referentiekaders. Met de LAKS-Monitor peilt het LAKS de tevredenheid onder scholieren over verschillende thema's. "Door de uitkomsten van de landelijke LAKS-Monitor te koppelen met de gegevens over financieel beleid van scholen, wordt inzichtelijk gemaakt of middelen een effectief en positief sturend effect hebben op onderwijskwaliteit en
-welzijn. De benchmark die op deze wijze ontstaat kan zorgen voor onderbouwd, kritisch en efficiënt onderwijsbeleid op alle niveaus", aldus LAKS-bestuurder Joris Sartorius.

Zowel op landelijk niveau als op de scholen zelf is de LAKS-Monitor interessant. Nationaal kan gekeken worden naar interessante ontwikkelingen terwijl scholen daarentegen zichzelf kunnen vergelijken met andere onderwijsaanbieders in de regio. "Met de LAKS-Monitor hebben leerlingenraden, medezeggenschapsraden maar ook schoolbesturen zelf een goed middel om de verbeterpunten van een school te onderzoeken", vervolgt Sartorius. Het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap ondersteunt het onderzoek.

Naar aanleiding van het rapport van de commissie Onderwijstijd over de 1040-urennorm zullen in de nabije toekomst veranderingen in het toezichtsysteem komen. Leerlingen, ouders en docenten gaan de school controleren op kwaliteit in plaats van de Onderwijsinspectie. Het LAKS pleit voor de mogelijkheid om kwaliteitsonderzoeken te doen door medezeggenschapsraden.

De LAKS-Monitor zal in de periode van oktober tot december landelijk worden afgenomen op de deelnemende scholen. De resultaten worden gepresenteerd in april 2010 en dan is het voor scholen en leerlingen mogelijk om de resultaten te vergelijken. Het LAKS-bestuur zal dan aanbevelingen doen op landelijk niveau in de rapportage. Tot juni hebben schoolbesturen de tijd om zich aan te melden voor de enquête.