Platform Biologica


Duitsland verbiedt teelt gentechmais
16 april

Het verbouwen van gentechmais MON810 wordt in Duitsland verboden. Hiermee hebben nu zeven landen de teelt van de genetisch gemodificeerde maisvariant verboden. Eerder sloten Oostenrijk, Hongarije, Roemenie, Griekenland, Luxemburg en Frankrijk hun grenzen voor de maisvariant.

Het Duitse Ministerie van Landbouw heeft geen vertrouwen in de veiligheid van de gentechmais: "Er zijn serieuze redenen om te geloven dat MON810 een risico voor het milieu vormt." De maisvarieteit, MON810, is ontwikkeld door de chemiereus Monsanto. De gentechplant produceert een insecticide, die bepaalde insecten doodt. Vooral in het oosten van Duitsland wordt gentechmais verbouwd. Het sterkste verzet tegen gentechteelt komt echter uit Beieren.

EU
De EU heeft de betreffende maisvariant al enige jaren toegelaten. Inclusief Duitsland hebben nu zeven landen de gentechmais verboden. Luxemburg besloot haar grenzen voor de maisvariant te sluiten eind maart jl. In Nederland is de teelt van MON810 mais toegestaan, maar er zijn geen boeren die het verbouwen. In maart probeerde de EU Oostenrijk en Hongerij te dwingen de gentechmais toe te staan, maar 23 van de 27 Europese ministers stemden tegen. Zie ook dit eerdere bericht.

Gentechvrije zones
Biologica moedigt bedrijven en instellingen aan zich uit te roepen tot gentechvrije zone. Ook gemeentes, provincies en regio's kunnen zich uitroepen tot gentechvrije zone, ofschoon de wettelijke status hiervan onduidelijk is.

Biologische voeding en landbouw is gegarandeerd gentechvrij. Niet voor niets heeft Biologica heeft al 29.200 donateurs en adoptanten. Meld u ook aan en ontvang 6 keer per jaar culinair magazine Smaakmakend en de nieuwsbrief Bio-Update.