Wereld Natuur Fonds Nederland

Persbericht

Zeist, 16 april 2009

Traffic-WNF-rapport: werk natuurbeschermers teniet gedaan door handel

Handel in orang-oetans als huisdier ernstige bedreiging voor soort

ZEIST - Orang-oetans worden in zulke grote aantallen gevangen voor de handel dat de mensapensoort daardoor ernstig bedreigd wordt. Er worden op Sumatra méér orang-oetans verhandeld dan in de jaren '70, zo blijkt uit onderzoek van TRAFFIC en het Wereld Natuur Fonds (WNF). De populatie orang-oetans op Sumatra (7000 dieren), wordt gezien als een belangrijke bron voor de handel. Eerder onderzocht Traffic de situatie op andere Indonesische eilanden. Hoewel de wet de handel in mensapen verbiedt, floreert die in Azië nog steeds omdat handelaren en kopers nauwelijks worden vervolgd, zo blijkt uit het rapport. De orang-oetan wordt in Azië nog steeds vaak gehouden als huisdier.

Als orang-oetans in gevangenschap al de volwassen leeftijd bereiken, zijn ze gemiddeld anderhalve meter lang en wegen ze bijna 100 kilo. De dieren zijn daardoor niet meer te handhaven als huisdier, en komen terecht in opvang- en rehabilitatie-centra in Indonesië. In de afgelopen 30 jaar zijn naar schatting 2000 orang-oetans die hun gevangenschap hadden overleefd, in beslag genomen of vrijwillig ingeleverd in de centra. Er is echter slechts een handjevol handelaren en kopers vervolgd. Het rapport van TRAFFIC en WNF constateert dan ook dat de sancties en de handhaving van de wet volkomen tekort schieten.

(TRAFFIC is het internationale onderzoeksbureau -opgericht door het WNF en IUCN- dat zich bezighoudt met de illegale handel in bedreigde plant- en diersoorten)

De handel in orang-oetans is zo omvangrijk, dat de soort er direct door wordt bedreigd. Investeringen door natuurbeschermingsorganisaties om de orang-oetans te redden, worden teniet gedaan door de effecten van de handel.

De aantallen dieren die uiteindelijk terecht komen in de opvangcentra, geven een duidelijk beeld van de groeiende omvang van de handel. In het in 2001 geopende Sibolangit-centrum op Sumatra bijvoorbeeld, werden tussen 2002 en 2008 142 Sumatraanse orang-oetans binnen gebracht. Ter vergelijking: het centrum Bohorok, dat tot 2001 dienst deed, kreeg tussen 1995 en 2001 slechts 30 dieren binnen. De actuele cijfers overtreffen zelfs die uit de jaren '70: tussen 1973 en 1979 kreeg het Bohorok-centrum 105 dieren binnen.

Het Wereld Natuur Fonds breidt het aantal op orang-oetans gerichte projecten in Indonesië dit jaar uit in het kader van de mensapencampagne 2009 'Sta voor Aap!'. Het gaat om projecten die gericht zijn op het voorkomen van ontbossing (speciaal waar het leefgebied van de orang-oetans betreft) en het terugplaatsen van ontheemde dieren in het wild. De afgelopen 50 jaar is het aantal mensapen op aarde gehalveerd. In totaal start het WNF dit jaar 10 nieuwe projecten voor mensapen: het Aap in Nood-p!an.


---

Noten voor de redactie

Het rapport 'An Assessment of trade in Gibbons and orang-utans in Sumatra' is te downlaoden via www.wnf.nl of op aanvraag (digitaal) verkrijgbaar.

TRAFFIC is een onafhankelijke onderzoeksbureau dat in 1976 werd opgericht door het WNF en de overkoepelende organisatie van grote natuurbeschermingsorganisaties IUCN. TRAFFIC brengt de handel in bedreigde dieren en planten in kaart, legt smokkelroutes bloot en signaleert welke landen onvoldoende optreden tegen de illegale handel. Samen met het Wereld Natuur Fonds brengt TRAFFIC regeringen van deze feiten op de hoogte en oefent druk uit om in te grijpen.



Wereld Natuur Fonds Nederland