Ingezonden persbericht


PERSBERICHT
Eindhoven, 16 april 2009

MoneyMagazine.nl: Leenrente daalt niet

Kredietverstrekkers hebben de variabele rente op het doorlopend krediet in het eerste kwartaal van dit jaar niet verlaagd, blijkt uit onderzoek van www.MoneyMagazine.nl. Dit is opmerkelijk, omdat de Europese Centrale Bank (ECB) de rente het afgelopen kwartaal verlaagde van 2 naar 1,25 procent. Deze rentedaling is niet terug te vinden in de leentarieven. Dit heeft te maken met het feit dat banken druk bezig zijn met het verhogen van hun marges en er momenteel weinig concurrentie is op de Nederlandse markt.

Van de zestien onderzochte leenaanbieders lieten er maar liefst negen de rente op het doorlopend krediet in het eerste kwartaal van 2009 ongemoeid. Rabobank voerde zelfs een renteverhoging uit. Alleen de DSB-groep en ABN Amro dochter MoneYou verlaagden de rente op het doorlopend krediet in het afgelopen kwartaal.

Uit eerder onderzoek van MoneyMagazine.nl bleek dat de leenrente sinds augustus 2008 niet meer gedaald is. Volgens Monique Vernooij van Money Magazine is dit eenvoudig te verklaren: "Banken zijn snel met het verlagen van spaarrentes, maar traag met het verlagen van de rente op consumptief krediet en hypotheken. Ze verhogen daarmee hun marges. De economische crisis heeft banken hard geraakt. Zij lijken daarom terughoudend te zijn met het verstrekken van nieuwe leningen."

Volgens financieel analist Jan-Willem Nijkamp zit het hem ook in het gebrek aan concurrentie in Nederland. Diverse buitenlandse banken hebben zich teruggetrokken uit de Nederlandse markt, waardoor de Nederlandse banken het rijk weer alleen hebben. "Ze lijken onder één hoedje te spelen, aangezien ze altijd gezamenlijk bewegen", aldus Nijkamp. Toch zal volgens de financieel analist ook de rente op het consumptief krediet vroeg of laat weer gaan zakken.

Goedkoper lenen
De ECB verlaagt de rente om de economie te stimuleren. Banken kunnen dan goedkoper lenen bij de centrale bank. Berekenen zij dat voordeel door, dan wordt lenen voor consumenten en bedrijven voordeliger.

----------
Noot voor de redactie,

Ingezonden persbericht