Partij van de Arbeid
Den Haag, 16 april 2009

Vragen van het lid Van Dam (PvdA) aan de staatssecretaris voor Economische Zaken

over Europese stappen tegen telecomaanbieders en fabrikanten van smartphones om gebruik van VOIP toe te staan op de mobiel.

1. Kent u de berichten over een blokkade op gebruik van VOIP (via mobiel internet) door telecomaanbieders, mogelijk ondersteund door fabrikanten van smartphones als Apple, en het bericht dat de EU stappen overweegt?{1}

2. Bent u het, net als ik, met eurocommissaris Reding eens dat het gebruik van internetdiensten door telecomaanbieders niet geblokkeerd mag worden? Bent u het er tevens mee eens dat telecomaanbieders op deze manier hun machtspositie als aanbieder van internettoegang misbruiken? En bent u het er tot slot ook mee eens dat de consument bij het afsluiten van een abonnement ervan uit had mogen gaan dat hij met het kopen van 'onbeperkte toegang tot internet' geen beperkingen zou ervaren bij gebruik van internetdiensten en dat derhalve aanbieders van mobiel internet verplicht zijn gebruikers daadwerkelijk onbeperkte toegang te bieden?

3. Bent u het er in zijn algemeenheid mee eens dat aanbieders van internettoegang niet de vrijheid horen te hebben te bepalen welke diensten consumenten wel en niet kunnen gebruiken op internet, omdat zij zich anders een machtspositie verschaffen ten opzichte van zowel consumenten als dienstenaanbieders?

4. Bent u het met mij eens dat derhalve niet slechts gebruik van VOIP via mobiel internet op het spel staat, maar dat deze kwestie een precedent kan hebben ten aanzien van de machtspositie die aanbieders van internettoegang kunnen spelen ten aanzien van dienstenaanbieders en consumenten?

5. Bent u bereid Eurocommissaris Reding actief te ondersteunen in haar inzet om in Europa een dergelijke blokkade van internetdiensten door aanbieders van internettoegang te verbieden?

6. Bent u bereid de Consumentenautoriteit te verzoeken in Nederland op te treden tegen Apple en / of T-Mobile voor hun rol in het blokkeren van VOIP, dan wel andere producenten die zich hier ook aan schuldig maken?