GroenLinks

Nationale Landschappen dreigen dicht te slibben door dubieuze telmethoden

16 april 2009

GroenLinks en PvdA willen duidelijkheid van minister Cramer van VROM over de manier waarop gemeenten en provincies in de Nationale Landschappen de hand lichten met prognoses rond de autonome toename van hun bevolking. Nu presenteren gemeenten vaak veel te rooskleurige cijfers over hun autonome bevolkingsgroei, waardoor te veel woningen gebouwd worden in de kwetsbare nationale landschappen.

De afspraak is dat in deze natuurgebieden alleen gebouwd mag worden voor de eigen bevolking, maar in acht van de twintig nationale landschappen wordt teveel nieuwbouw gepland. Dat is gebleken uit onderzoek van RIGO, in opdracht van Milieudefensie.

Het problem is dat gemeenten zelf de cijfers, inclusief nieuwbouwplannen, mogen aanleveren bij het CBS/PBL. De planbureaus nemen deze cijfers vervolgens over als autonome groei. Dat klopt dus niet, je zou naar de demografische ontwikkeling moeten kijken. Provincies die moeten toezien op het naleven van de afspraken sluiten hun ogen voor deze praktijk. Het gevolg is dat mooie landschappen méér belast worden dan afgesproken.

De minister van VROM moet gewoon harde cijfers voor woningbouw opleggen aan gemeenten en provincies en zorgen dat gemeenten onderling afspreken wie welk deel van de nieuwbouw mag realiseren. Kennelijk is de verleiding om meer woningen te bouwen dan nodig is voor veel gemeenten te groot en moeten de touwtjes worden aangehaald.

Ineke van Gent

Kamervragen van de leden Van Gent (GroenLinks) en Vermeij (PvdA) aan de minister van VROM over het rapport Migratiesaldo-nul in de Nationale Landschappen van RIGO Research en Advies.

1. Kent u het rapport Migratiesaldo-nul in de Nationale Landschappen dat RIGO Research en Advies maakte in opdracht van Milieudefensie? 1)

2. Klopt de constatering in dit rapport, dat de prognoses die CBS/PBL maken over huishoudenontwikkeling gebaseerd zijn op prognoses van gemeenten zelf, inclusief hun woningbouwplannen? Wat is uw oordeel over deze methode?

3. Hoe beoordeelt u de onderzoeksmethode en hoofdconclusie van RIGO, die op basis van demografische analyses vaststelden dat in acht van de twintig Nationale Landschappen meer nieuwbouwwoningen gepland staan dan nodig is om te voorzien in de eigen woningbehoefte?

4. Hoe gaat u bewerkstelligen dat provincies en gemeenten bij het vaststellen van hun eigen woningbehoefte uitgaan van reële cijfers om zo te bewerkstelligen dat de landschappen de bescherming krijgen die zij verdienen?

5. Deelt u de conclusie van CBS/PBL én RIGO dat de verwachte autonome huishoudengroei in het Groene Hart tot 2020 neerkomt op 20.000? Hoe beoordeelt u in dat verband het feit dat de uitbreidingsopgave bestuurlijk op 35.700 is vastgesteld?

1) http://www.milieudefensie.nl/ruimte/publicaties/rapporten/Migratiesaldo%20nul%20in%20de%20Nationale%20landschappen%20-%20eindrapport.pdf