Ingezonden persbericht

PERSBERICHT
donderdag 16 april 2009

Zakenvrouw Rahma el Mouden krijgt tweede onderscheiding van Marokkaanse koning

Woensdag 8 april jl. kreeg Rahma el Mouden, in 1999 zwarte zakenvrouw van Nederland, voor de tweede keer een onderscheiding van de Marokkaanse koning. In 2000 ontving ze de titel Kolonel, vanwege het succes van MAS Dienstverleners en de inzet voor haar medewerkers. Afgelopen week kreeg ze uit handen van de Marokkaanse ambassadeur, de heer J. el Himdi, de titel Ridder in de Orde van de Troon, vanwege haar maatschappelijke betrokkenheid en haar inzet voor het leggen van duurzame verbindingen tussen Marokko en Nederland.

Rahma el Mouden is een eerste generatie migrantenvrouw uit Marokko, die 34 jaar geleden in Nederland kwam wonen, begon als schoonmaakster, carrière maakte in de schoonmaakbranche, sinds 1997 met succes haar eigen schoonmaakbedrijf leidt en in toenemende mate haar kwaliteiten, netwerk, tijd en geld inzet voor het maken van een positief verschil. Ze wil iets terugdoen voor haar geboorteland en van betekenis zijn voor de Marokkanen hier in Nederland. Dat doet ze met verve, op verschillende niveaus.

Een van haar initiatieven was in 2007 een studiereis van circa 25 leerlingen van het Amsterdamse Spinoza Lyceum naar Marokko. Tussen toeristische uitstapjes door wisselden de leerlingen met leeftijdgenoten zorgvuldig voorbereide kennis en ervaring uit over (re)migratie en onderwijsvormen. Ook bezochten ze een weeshuis in Fez. Een unieke reis, want het was de eerste Nederlandse middelbare school die de stap zette om samen te werken met een Afrikaans land. In februari jl. vond de derde studiereis plaats. Als het lukt om de visa rond te krijgen, komt binnenkort een groep Marokkaanse middelbare scholieren voor een week naar Nederland.

Tijdens die eerste studiereis in 2007 leidde de confrontatie met de erbarmelijke omstandigheden van gehandicapte kinderen in het weeshuis tot de belofte terug te komen. De twee jaar geleden mede door Rahma el Mouden opgerichte Stichting Participatie Ontwikkeling Nieuwe Nederlanders (SPONN) heeft enkele artsen en psychologen gevraagd naar Fez terug te keren. Zij waren eensluidend in hun oordeel dat daar ingrijpende veranderingen nodig zijn. Sindsdien zijn twee medebestuursleden van SPONN bezig met de organisatie van evenementen om geld in te zamelen en cofinanciers te zoeken.

SPONN speelt een belangrijke rol bij veel van de 'verbindingsprojecten' van Rahma el Mouden. Zoals de voorbereiding van 'Kans op echt werk', voor 24 schooluitvallers in Amsterdam Nieuw-West.