Ingezonden persbericht

Egels uit winterslaap: egelmeldpunt van start

Nu de egels massaal uit winterslaap ontwaakt zijn, start de Zoogdiervereniging een egelmeldpunt. In het kader van de onderzoekscampagne Jaar van de Egel wil de vereniging graag dat iedereen die een egel ziet, deze meldt. Zo ontstaat een goed beeld van de verspreiding van egels anno 2009.

Ziet u dit jaar, het Jaar van de Egel, een egel rondsnuffelen in tuin of park, geef het dan door aan de mensen van de Zoogdiervereniging. Dat kan via www.jaarvandeegel.nl (doorklikken op MELDPUNT). Ook waarnemingen van dode egels zijn, hoe triest ook, welkom. Alle plekken waar egels worden gezien, worden in kaart gebracht.

Diverse mensen hebben ondertussen al egels gezien en doorgegeven aan de mensen van de Zoogdiervereniging. Mede daardoor en door de contacten met egelopvangcentra kunnen we stellen dat de winterslaap nu toch echt voorbij is. De incidentele meldingen van wakkere egels in maart zijn in april meer structureel geworden. De temperaturen zijn hoog genoeg en er is weer voldoende voedsel voor de egels die na de maanden van winterslaap weer op gewicht moeten komen. Dit is dus ook de tijd dat mensen weer egels gaan zien. Vandaar dat juist nu deze oproep komt.

De Zoogdiervereniging hoopt dat zoveel mogelijk Nederlanders hun ogen en oren open houden en egels melden. Zo ontstaat een goed beeld waar nog egels gezien worden en waar niet. Komen ze nog overal in Nederland voor of worden ze in bepaalde gebieden nauwelijks nog gezien of helemaal niet? Een vergelijkbaar onderzoek in Engeland leverde bijvoorbeeld de conclusie op dat in het stedelijke gebied van Londen nauwelijks nog egels gezien worden. Zie: http://www.jaarvandeegel.nl/NIEUWS/tabid/60/articleType/ArticleView/articleId/24/Achteruitgang-Engelse-egels.aspx

Naast de afzonderlijke waarnemingen van egels die worden verzameld via het meldpunt, zijn er ook bijna honderd vrijwilligers lid geworden van het E-team. Deze forenzen noteren een jaar lang op hun woon-werk route de dode egels die ze aantreffen.

Jaar van de egel
De Zoogdiervereniging maakt zich zorgen over de egel en heeft 2009 tot Jaar van de Egel uitgeroepen. In een grootschalig onderzoek waaraan alle Nederlanders mee kunnen doen, wil de vereniging te weten komen hoe het precies met dit bijzondere zoogdier gaat en of de egel op de Rode lijst van bedreigde zoogdieren moet komen. De campagne is een initiatief van de Zoogdiervereniging en wordt mede mogelijk gemaakt door het Ministerie van LNV en het Prins Bernhard Cultuurfonds.
www.jaarvandeegel.nl



Ingezonden persbericht